Fysik

Jævn cirkelbevægelse

08. marts 2011 af ThaDoews (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået denne opgave:

Beregn til tiden 2,3 minutter, accelerationen i henholdsvis x- og y-retningen for det punkt, der til tiden t = 0 min. befinder sig i punktet (850;0).

Jeg har dog afkodet at:

ty=2,3min=138s

tx=0s

r=850
 

Samtidig har jeg fundet accelerationen i y-retningen:

ay = −r*sin?(ω*t)*ω^2 = −850*sin?(90·0)*138^2 = 0 rad/s^2

0 rad/s^2 er facit til ay og facit til ax = -7550 rad/s^2

Er min udregning rigtig og har i nogle fif til at udregne ax?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2011 af chr42 (Slettet)

Jeg synes der mangler oplysning om vinkelhastigheden i din cirkelbevægelse

Og hvad henviser x og y til? Som index på tiden virker de som x = start tid og y = slut, men som index på accelerationerne virker det som om du har et eller andet koordinatsystem og nogle retninger i tankerne.

Formlen du sætter ind i er god nok, hvis du betragter bevægelsen i et koordinatsystem med centrum for cirkelbevægelsen i origo og bevægelsen foregår mod urets omløbsretning.

ay = −r*sin(ω*t)*ω2

og tilsvarende er

ax = −r*cos(ω*t)*ω2

Her er t dine 2,3 min og ω er vinkelhastigheden i rad/s


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Det kunne også hjælpe, hvis du havde beliggenheden til et andet tidspunkt. Så kan du nemlig beregne ω.


Svar #3
08. marts 2011 af ThaDoews (Slettet)

Ja, der følger et koordinatsystem med til opgaven, hvor x-y koordinatet (850,0) er opgivet.

Y-koordinatet har jeg selvfølgelig tænkt på at det skal være "lige op", altså af y-aksen, hvor jeg har omregnet grader til radianer og regnet med det for at få enhederne til at passe.

Jeg er meget i tvivl om, hvordan jeg skal beregne ω, da jeg tror at det er den der er bussemanden ;) Jeg er ny til at regne i radianer og har derfor ikke så meget begreb om det.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2011 af mathon

               ω = 2π/T = 2π·f


Svar #5
08. marts 2011 af ThaDoews (Slettet)

mathon > hvad betyder "f'et"?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Du mangler stadig at kende vinklen til tiden 2,3 minutter (eller noget tilsvarende). Ellers kan du ikke finde ω.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2011 af chr42 (Slettet)

@5 f'et er frekvensen af omdrejningerne, dvs. antallet af omgange pr. sek.

Og som 6 siger, vi mangler en oplysning. Vinkelhastigheden eller noget, der kan give os vinkelhastigheden; antallet af omgange pr. tid, en position til kendt tid, en hastighed af et punkt på et kendt sted.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2011 af mathon

   en startbetingelse savnes

                    φo = tan-1(yo/xo)


Skriv et svar til: Jævn cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.