Biologi

Kroppen skal bruge ilt

13. marts 2011 af Gitte321 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

1. a)

Forklar hvorfor 25 vejrtrækninger, hvor lungerne fyldes med 1-2 liter luft pr. gang, kun bliver til 6 liter optaget ilt.

For hver liter en person optager, forbrænder han 20 KJ. Forestil dig, at personen løber et marathonløb på 4 timer og i gennemsnit optager 3,5 liter ilt pr. minut

b) Hvor meget energi har han forbrændt på turen?

Skriv dit regnestykke her: 3,5*60*4=840 liter ilt på 4 timer, 840*20 = 16800 KJ

I alt = 16800 KJ bruger han på 4 timers marathonløb

Er i tvivl om opg. a og er det rigtigt i opg. b?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

a)

Kig på sammensætningen af gasarter i atmosfæren. Den er jo ikke 100 % ilt. Desuden skyldes det også, at det ikke er muligt  for kroppen at "hive" al ilten over i blodet, grundet ligevægtsprincippet (at fjerne al ilt fra lungerne, og flytte al den ilt over i blodbanen, er umuligt for kroppen).

b)

Tjah.. Det er vel rigtig nok.


Skriv et svar til: Kroppen skal bruge ilt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.