Matematik

Fiskeopdræt

20. marts 2011 af Jens1887 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej.

Jeg skal lave en matematik afl, hhvor jeg skal opstille en model, for udviklingen af fiskene i en dambrug. og jeg skal finde ud af, hvornår man skal tømme dammen for fisk, og sælge dem.

Jeg har disse oplysninger:

Han udsætter fiskeyngel i sine damme. Hver fisk vejer 20 gram eller 0.020 kg.

Der udsættes i alt 12000 små fisk i dammene.

Fiskene fodres og man kan anslå, at de forøger deres vægt med 3 gram (0.003kg) pr døgn.

Omkring dammene er der måger, der tager en del fisk. Har anslår man, der er mågerne tager omkring 0.7% af fiskene i dammene.

Min model skal bl.a. indeholde:

En formel for udviklingen af vægten af en fisk

En formel for udviklingen af antallet af fisk.

En formel for udviklingen af den samlede vægt af alle fiskene i dammene. 

Så skal jeg udfra modellen vurdere, hvornår det bedst kan betale sig at tømme dammene, hvor mange fisk man kan forvente, og hvad hver fisk vil veje.

Hvis der er nogen, som har en ide om hvordan jeg skal gøre det her ville jeg blive rigtig glad, hvis i gad at bruge 10 min på at hjælpe mig :).


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Vægt pr fisk:

y = 0,003x + 0,02

Antallet af fisk:

y = 12000 * 0,993^x


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Samlet vægt:

y = 0,003 * (12000 * 0,993^x)x + (12000 * 0,02)


Svar #3
20. marts 2011 af Jens1887 (Slettet)

 Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

  Lige en rettelse til skrivefejl. Kom til at indsætte et x for meget.

Samlet vægt:

y = 0,003 * (12000 * 0,993^x) + (12000 * 0,02)


Svar #5
20. marts 2011 af Jens1887 (Slettet)

 Men hvordan udregner jeg hvornår det bedst kan betale sig at tømme dammene, hvor mange fisk man kan forvente og hvad hver fisk vil veje. 

Synes det er lidt svært : /


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Modellering er heller ikke nemt.

Men du skal finde ud af ved hjælp af dine modeller, hvorledes det bedst kan betale sig at tømme dammene. Men jeg kender ikke de nærmere præmisser for opgaven.


Svar #7
20. marts 2011 af Jens1887 (Slettet)

 Nej det er rigtigt. Tak for din hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Men jeg kunne forestille mig at det ville være bedst at tømme dammene til det tidspunkt, hvor antallet af fisk og fiskenes vægt topper på samme tid. Modellen for fiskenes samlede vægt skal altså toppe. Jeg er dog ikke helt sikker på at den model, som jeg tidligere beskrev, er helt rigtig.


Svar #9
20. marts 2011 af Jens1887 (Slettet)

 ok : 7


Skriv et svar til: Fiskeopdræt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.