Fysik

kræfter

22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej!

Vi har i fysik beskæftiget os med kraft og arbejde. Jeg har læst om det i min bog men der er nogle ting som jeg ikke forstår:

Hvordan bestemmer man;

en normalkraft,

en gnidningskraft,

og en gnidningskoefficient? 

eksempelvis hvis vi har et skråplan med en klods som vejer 400 g, som glider ned ad den med en konstant fart og den her skråplan har en vinkel på 24*.

Håber nogen kan hjælpe :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. marts 2011 af mathon

            tegn det:
  alment:                          

                                  Fres = Fp - µ·Fn

                                  Fres = m·g·sin(α) - µ·m·g·cos(α)

                                  m·ares = m·g·sin(α) - µ·m·g·cos(α)

                                  ares = g·sin(α) - µ·g·cos(α)

                                  ares = (sin(α) - µ·cos(α))·g
    konstant fart
    kræver
                                  0 = (sin(αo) - µ·cos(αo))·g

                                  0 = (sin(αo) - µ·cos(αo))

                                  µ·cos(αo) = sin(αo)

                                  µ = sin(αo)/cos(αo)

                                  µ = tan(αo)

 specifikt:
                                  µ = tan(24º) = 0,45


Svar #2
22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Jeg skal tegne skråplanen med kraftvektor, ikke? men hvordan kan jeg afgør hvor mange kræfter der er og hvilke retninger de skal gå imod?

så man skal isolere Fn her og så får man normalkraften:
Fres = Fp - µ·Fn
Fn= Fres-Fp/µ

Hvad står Fp for? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2011 af mathon

                 →
                  Fp er tyngdens komposant parallelt med skråplanet


Svar #4
22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #3: er en komposant en kraft som opløser tyngdekraften?? 


Svar #5
22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 er normalkraften ikke Fn=mg? 


Svar #6
22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Jeg forstår ikke at jeg først skal udregne gnidningskraften og derefter gnidningskoefficienten, for formlerne kræver at man kender gnidningskoefficienten som forudsætning for at man kan udregne gnidningskraften.. 


Brugbart svar (2)

Svar #7
23. marts 2011 af mathon

hvis µ er kendt
         har du jo

                                        →           →           →
                                        Fgnid = µ·Fn = µ·m·g·cos(α)


Svar #8
24. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 hvordan kan man vide at en bestemt genstand har en konstant acceleration? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2011 af mathon

teksten
              "hvis vi har et skråplan med en klods som vejer 400 g, som glider ned ad den med en konstant fart
               og den her skråplan har en vinkel på 24º
"

   når farten er konstant, er accelerationen 0


Skriv et svar til: kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.