Fysik

komposanter - terminsprøve snart

24. marts 2011 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har søgt lidt herinde, på nettet generelt og i min fysik bog, men kan simpelthen ikke finde et generelt svar på hvordan man deler op i komposanter. Er der nogle der kan give et svar på dette? Jeg skal op i terminsprøve i morgen så det er last call :)

desuden kunne jeg godt bruge nogle formler for en opadrettet bevægelse på skråplan.

tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Ved bevægelse på skråplan er tyngdekomposanten givet ved

F_tyngde = mg*sin(α)

Normalkraften:

F_normal = mg*cos(α)

 coulombs gnidningslov:

F_gnid = F_normal * μ


Svar #2
25. marts 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Så der findes ingen generel formel for opdeling i komposanter? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det vil afhænge af den konkrete situation, hvorledes det er hensigtsmæssigt at dele op i komposanter. Der er tale om at projicere en kraft på forskellige retninger, der er relevante i den konkrete situation, for eksempel tyngdens retning, normalen til et skråplan, retningen en snor trækker i, osv. Pointen er, at man deler en given kraft op i komposanter, således at den givne kraft er lig med vektorsummen af komposantkræfterne.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2011 af mathon

                                         →                                       →
                                         Fres = m·(sin(α) - µ·cos(α))·g


Skriv et svar til: komposanter - terminsprøve snart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.