Matematik

Bestemmelse af årlig procentvis rente?

28. marts 2011 af Mirana (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg er stødt på følgende opgave:

To søskende arver hver 250 000 kr. Den ene indsætter sin arv på en konto med en fast årlig rente på 4%.

- Hvor stort et beløb er der på kontoen efter 5 år?

Den anden indsætter sin arv på en konto med variabel rente. Efter 5 år står der
287 574.50 kr. på denne konto.

 - Bestem den gennemsnitlige årlige procentvise rente for denne konto.

Jeg har ærlig talt ingen anelse om hvordan jeg skal finde ud af hvad den gennemsnitlige årlige rente er??

Please hjælp mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2011 af peter lind

Brug A = A0(1+r)n , hvor A er kapitalen efter n terminer A0 er startkapital og r er rentefoden.


Svar #2
28. marts 2011 af Mirana (Slettet)

Dvs:

A = mit resultat.

N = det er terminerne

A0 = Mit starttal??

r = hvad??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2011 af emul0c

#2

Ja A er dit resultat, N er terminerne (5 år), A0 er dit startresultat som du også skriver og r = renten (4%). Så er det blot at sætte det ind i formlen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2011 af emul0c

Ang. nummer to, så bytter du bare rundt på formlen, så du har isoleret r.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2011 af peter lind

i det andet spørgsmål er A, A0 og n givet medens renten skal findes


Svar #6
28. marts 2011 af Mirana (Slettet)

Dvs:

I opgave 1:

Dvs: A = 250000(1+4)^5

Opgave 2:

Skal jeg isolere r så der kommer til at stå:

R = a0 (1^n) / A

???


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2011 af emul0c

 #6

Du kan her se formlen for at få regne en potens ud:

http://formel.dk/matematik/simple_regneregler/logaritme.htm


Så kan du blot isolere som "normalt" bagefter :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2011 af peter lind

r er rentefoden på 4% = 0,04

Det er korrekt at du skal isolere r; men du gør det forkert. Gå langsomt frem. Divider først med A0 på begge sider


Svar #9
28. marts 2011 af Mirana (Slettet)

A = A0 (1+r)^2


A / a0 = (1+0,04)^2


A / a0 = 1.04^2
 

a / a0 = 1,0816

??

Grunden til at jeg spørger så meget er fordi jeg vil være helt sikker på at jeg gør det rigtigt :)


Brugbart svar (2)

Svar #10
28. marts 2011 af emul0c

#9

Ikke helt - det er r du skal finde. Derudover har du sat antal terminer til 2, de skal være 5.

Du kan isolere på følgende måde:

A = A0 * (1+r)5

<=>

A / A0 = (1 + r)5

<=>

(A / A0)1/5 = (1 + r)

<=>

(A / A0)1/5 - 1 = r

Sætter du tallene ind får du at:

r = 2,84%
 


Skriv et svar til: Bestemmelse af årlig procentvis rente?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.