Fysik

Udregning af masse

28. marts 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg skal udregne solens masse. Har følgende oplysning:

solens effekt: 3.83*10^26 J/s

lysets hastighed  = 3.0*10^8 m/s

E = mc^2

Jeg indsætter mine værdier og løser:

3.83*10^26 J/s = masse(kg) * (3.0*10^8 m/s)^2

Dette får jeg til 4.25 *10^9 kg/s, hvilket for mig ikke giver nogen mening. Nogen der har et tip til, hvad jeg kan gøre galt


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Du skal bruge nogle helt andre formler. Tænk på, at Jorden kører rundt om Solen (næsten i en jævn cirkelbevægelse).

Centripetalkraften er

Fc = mω2·r

Hvor ω = 2π/T

Massetiltrækningskraften fra Solen på Jorden er

F = G·mS·mJ / r2

og det er den, der giver centripetalkraften. Det ender med, at Jordens masse går ud, og du kan finde Solens masse ved at indsætte og reducere.


Svar #2
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Har aldrig haft om de formler, så regner ikke med at skulle bruge dem. det er fordi, at jeg skal udregne hvor lang tid det vil tage for at solen vil brænde op, hvis jeg forbrændte kul i stedet, hvor at solen brænder 2.32*10^16 ton/ sekund


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2011 af plooop (Slettet)

 En grundlæggende fejl er at effekt og energi ikke er det samme. Så du kan ikke indsætte solens effekt under E - energi.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Nåeh. Jeg synes, du skrev, du skulle udregne Solens masse. Men så skal du jo bruge de formler, du skriver, samt

P = E/t  eller t = E/P

Solens masse kan man så finde i en tabel eller på Wikipedia.


Svar #5
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

men hvordan så?

3.83*10^26 j/s = E/t

men jeg kender jo ikke E eller t ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

t er din ubekendte (den, du skal finde), og E = mSc2. P er opgivet til 3,83·1026 J/s


Svar #7
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Jeg har jo prøvet at bruge E = mc^2. jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal udregne det


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Du skal indsætte Solens masse for m og lyshastigheden for c. Solens masse er du nødt til at slå op i en tabel. Så kan du beregne E. E skal derefter divideres med P for at få t.


Svar #9
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

ja, men tvivler på at jeg må slå massen op, da den ikke er angivet i opgaven. Kan jeg ikke udregne masse med E = mc^2 ?


Brugbart svar (2)

Svar #10
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej. Du kender jo ikke E. I øvrigt er Solens masse 1,989·1030 kg. Sådan som opgaven er skruet sammen, kan den ikke løses uden at man kender Solens masse.


Svar #11
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Nej  doh, du har ret, man tænker på E som værende solens effekt. Men hvad er E egentligt? er det den energi som er til rådighed, ligesom i et batteri ?


Brugbart svar (2)

Svar #12
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

E er den energi, man får ud af at annihilere hele Solen (hele Solens masse).

Men sådan går det naturligvis ikke. Fissionen i Solen stopper, når det meste af brinten er omdannet til helium. Så kommer der et helium-flash, og Solen begynder at omdanne helium til carbon, osv. osv. Men i denneher opgave må man regne med, at Solen bare omdannes fuldkommen til energi.


Svar #13
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Jeg skal i opgaven også udregne hvor mange kg af sin masse solen mister per. sek. pga energiudstråling. Skal jeg bruge E = mc^2 her? jeg får det bare enheden ud i kg og IKKE kg/s ? Det er vel solens masse, og ikke det den taber pr. sek i kg


Brugbart svar (1)

Svar #14
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, brug E1 = P·t

hvor P er effekten og t er 1 sekund.


Svar #15
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

det får jeg til 4*10^26 J ?


Svar #16
28. marts 2011 af slapdack (Slettet)

kan man ikke sætte effekten, solens effekt, ind på E's plads i E =mc^2 ? Så får man 4*10^9 kg/sek


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej. Du kan ikke sætte en effekt ind som energi. E er den energi, som Solen overhovedet indeholder (enhed J). Effekten P siger, hvor hurtigt den bliver omdannet (enhed watt = J/s).


Svar #18
30. marts 2011 af slapdack (Slettet)

Jamen hvad burde jeg så?


Brugbart svar (1)

Svar #19
30. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Slå Solens masse slå op i en tabel. Eller se #10.

Du skal indsætte Solens masse for m og lyshastigheden for c i formlen E = mc2.

Så kan du beregne E.

E skal derefter divideres med P for at få t. Det følger af formlen P = E / t.

Se evt. også tidligere i denne tråd.


Svar #20
30. marts 2011 af slapdack (Slettet)

så får jeg bare ikke den korrekte enhed ud


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.