Fysik

Opdrift

28. marts 2011 af Frook (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej

jeg har spørgsmålet: du får udleveret et lod bestem loddets rumfang ved at måle opdriften på loddet når det er nedsænket i vand

jeg har udført forsøget, ved først at veje kolbe + vand,  så nedsænket loddet i vandet og har herefter fundet forskellen. som er 20,958 gram omregnet det til kilogram = 0,020958kg

jeg er ikke helt sikker på dette:

i forsøget indgår der 2 kræfter Fopd = m*g kraften der trykker ned på loddet, og Fopd = V*δ(rho)*g, og det er jo lig hinanden m*g = V * δ*g, så fjerner jeg g på begge sider og har m = V*δ jeg kender densiteten da det er vand og har 0,020958 = V*1000(vi regner i kg/m3) så isolerer jeg v og får 0,020958/1000=V = V = 0,000020958

er dette rigtigt eller er jeg helt forkert på den?

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Der er vel også en snorekraft fra den snor, loddet hænger i. Du kan nøjes med at bruge opdriften Fop = V*ρ*g.

Det er også den, du har målt til 0,020958 kg. ρ er vandets massefylde. Så kan du finde V.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2011 af peter lind

Det er godt nok; men husk enheder på resultatet.


Svar #3
28. marts 2011 af Frook (Slettet)

#1

ja loddet hænger godt nok i en snor, men der er vel stadig en kræft som trykker ned af, det kommer også til at give mening med et senere forsøg, hvor jeg netop skal bruge V af loddet til at beregne densitet af mad olie, hvor jeg får densiteten til 914,18kg/m3 hvilket nogen lunde stemmer overens med data bogen

#2

jah enheden på resultatet er = 0,000020958m3


Svar #4
28. marts 2011 af Frook (Slettet)

men i alt fald mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Selv tak :-)

Der er nu ingen kraft, der trykker ned (hvor skulle den også komme fra?). Der virker tre kræfter på loddet:

Tyngdekraften nedad (kommer fra Jorden)

Snorkraften opad (kommer fra snoren)

Opdriften opad (kommer fra vandet, fordi trykket på undersiden er større end trykket på oversiden)

Summen af disse tre kræfter med fortegn giver nul, da loddet hænger stille.


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.