Matematik

Differentialligninger

29. marts 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har fået en opgave i forbindelse med 1.ordens differentialligninger. Nogen, der kan hjælpe lidt?

[...] En formiddag i Januar begynder det at sne og det sner med konstant intensitet. Klokken 12 begynder en sneplov at rydde sne. Sneploven kan rydde et konstant volumen pr. tidsenhed. Fra klokken 13 til klokken 14 tilbagelægger sneploven kun det halve af den vejlængde som den tilbagelagde mellem klokken 12 og klokken 13.

Til hvilken tid (klokkeslet t0) begyndte det at sne? [...]

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lad os kalde den hastighed, hvormed det sner, for S. Sneens højde til tiden t er da

h(t) = h0 + S·t

idet vi regner tiden t i timer med t=0 til kl 12, hvor sneens højde er h0.

Det volumen V, som sneploven kan rydde pr tidsenhed, er konstant, og det er lig med snehøjden h(t) ganget med sneplovens hastighed v(t), altså

V = h(t)·v(t) ,

og v(t) er også den afledede af sneplovens vejposition s(t), så

V = h(t)·s'(t) .

Dermed har vi

s'(t) = V/h(t) = V/(h0 + S·t) ,

og dermed

s(t) = s0 + ∫ V/(h0 + S·t) dt = s0 + (V/S)·ln(h0 + S·t)

Oplysningerne giver

s(2) - s(1) = (s(1) - s(0))/2 , dvs

(V/S)·(ln(h0+2S) - ln(h0+S)) = (1/2)·(V/S)·(ln(h0+S) - ln(h0)) . heraf ses

ln( (h0+2S)/(h0+S) ) = (1/2)·ln( (h0+S)/h0 )

Vi skal tænke på, at vi skal finde det tidspunkt t0, hvor det begyndte at sne, dvs hvor h(t0) = 0, altså

0 = h0 + S·t0 , dvs t0 = -h0/S .

Af den forrige ligning ses derfor, at

ln( (2-t0)/(1-t0) ) = (1/2)·ln( -(1-t0)/t0 ) , eller

(2-t0)2·t0 = -(1-t0)3 , eller

t03 -4t02 +4t0 = t03 -3t02 +3t0 -1 , eller

t02 -t0 -1 = 0 ,

der er en 2.-gradsligning med rødderne t0 = (1 ±√5)/2

Den søgte rod er den negative rod t0 = (1-√5)/2 = -0.618033989 , dvs det startede med at sne kl 11.23 .


Svar #2
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Du integrerer mht. variablen t i 12.linie, men hvorfor får du s0 (konstant) ud af det? Hvorfor er det lige præcis s0 du har kaldt konstanten? Derudover er jeg også interesseret i at vide, hvordan du integrerer brøken (samme linie). Er den kompliceret?


Svar #3
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Et tillægsspørgsmål:

Hvordan kan sneens højde ganget med sneplovens hastighed give volumet pr. tids enhed? Giver det ikke areal pr. tidsenhed?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg kalder blot integrationskonstanten s0 . Men den indgår ikke i ligningen for t0 .

#3

Jo, man skal også gange med bredden af sneploven for at få et korrekt volumen; men den bredde er jo uden betydning for opgavens løsning.


Svar #5
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#4

Kunne jeg kalde integrationskonstanten noget helt tredje? F.eks. C?

Forstår ikke den med volumenet. Er det ikke meningen, at V skal have enheden "noget opløftet i tredje. pr. tidsenhed"?


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er da ligegyldigt, hvad man kalder den.

Du kan betragte V som voluminet divideret med bredden af sneploven. Det forkortes ud af den endelige ligning.


Svar #7
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#6

Ligesom: V/b = h(t) · v(t)? Eller?

"Det forkortes ud af den endelige ligning"

Hvor? Er ikke så skrap til det her.


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Matematikken bliver jo den samme, hvad enten vi kalder det V eller V/b i ligningen

(V/S)·(ln(h0+2S) - ln(h0+S)) = (1/2)·(V/S)·(ln(h0+S) - ln(h0)) ,

der fører til ligningen for t0 .


Svar #9
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#8

Så jeg kan godt skrive:

V/b = h(t)·v(t) = h(t)·s'(t)

(V/b)/h(t) = s'(t)

(V/b)/(h0 + S·t) = s'(t)

∫((V/b)/(h0 + S·t))dt + C = s(t)?


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det kan du da. Det er jo i det væsentlige det, jeg har skrevet i #1.


Svar #11
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#10

Godt. Hvordan har du egentlig integreret brøken? Har du slået op efter et lignende udtryk i en formelsamling?


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej.   ∫ 1/(a+bx) dx = ∫ 1/(b·((a/b) +x) dx = (1/b)·∫ 1/((a/b) + x) d((a/b)+x) = (1/b)·ln((a/b) +x) + k =

                                 (1/b)·ln((a+bx)/b) + k = (1/b)·ln(a+bx) -(1/b)·ln(b) + k = (1/b)·ln(a+bx) + k'


Svar #13
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Et par opklarede spørgsmål:

1) Hvorfor tager du 1/b ud foran integraltegnet (mellem 2. og 3. trin), og ikke nogen af de andre bogstaver?

2) Et dumt spørgsmål, men hvordan integreres  ∫ 1/((a/b) + x) dx?

3) Hvad laver du mellem 5. og 6. trin?


Brugbart svar (1)

Svar #14
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Fordi b er koefficienten til x .

2) Her substitueres t = (a/b)+x , så integralet bliver ∫ (1/t) dt = ln(t) + k

3) Her bruger jeg en regneregel for logaritmer, ln(p/q) = ln(p) - ln(q)


Svar #15
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#14

Pu ha. Alle de regneregler. Ja, kan godt se det, når du nævner dem, men den første har jeg ikke hørt før. Den med, når b er koefficient til x, så må man tage den foran integraltegnet. Har du mulighed for at skære det lidt mere ud i pap for mig? :)

Er det fordi, at du udnytter: ax + b, hvor a (i vores tilfælde bogstav b) er et tal = en konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #16
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg sætter jo bare en konstant faktor uden for integralet. ∫ c·f(x) dx = c·∫ f(x) dx .

Ja, x er den variable, så de øvrige størrelser a og b er jo konstanter i den forbindelse.


Svar #17
30. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#16

Med så langt.

En sidste ting, der driller mig mht. integrationen er, hvorfor tælleren i starten hedder 1.

Det oprindelige udtryk hedder da: ∫((V/b)/(h0 + S·t))dt.

Når dette udtryk skal integreres, hvorfor kan vi tillade os at erstatte tælleren med 1?


Brugbart svar (1)

Svar #18
31. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

(V/b) er jo en konstant, der kan sættes uden for integralet.


Svar #19
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#18

Dvs.

(V/b) · ∫(1/(h0 + S·t))dt.

Du viste tidligere, at: ∫(1/(h0 + S·t))dt gav (1/S)·ln(h0+S·t) + k

Så får vi altså: (V/b) · ∫(1/(h0 + S·t))dt = (V/(b·S))·ln(h0+S·t) + k

Er jeg gal på den?


Svar #20
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#18

Det ser ud til at være rigtigt det jeg har lavet (kan først nu se, at V/(bS) går ud med hinanden).

Er nu nået til det punkt, hvor du har skrevet:

ln( (2-t0)/(1-t0) ) = (1/2)·ln( -(1-t0)/t0

Hvordan er det du kommer frem til det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.