Fysik
kapacitans
16. maj 2005 af
Elevenn (Slettet)
to resistorer er koblet i serie
R1 = 2ohm
R2 = 3ohm
hvad bliver spændingsfaldet over R1, når systemet tilføres 10v...?
og
den samme opstilling, men hvor der er indsat to kapacitorer, hvor
C1= 2 picoF
C2= 3 picoF
Find spændingsfaldet over kapacitoren c1??
R1 = 2ohm
R2 = 3ohm
hvad bliver spændingsfaldet over R1, når systemet tilføres 10v...?
og
den samme opstilling, men hvor der er indsat to kapacitorer, hvor
C1= 2 picoF
C2= 3 picoF
Find spændingsfaldet over kapacitoren c1??
Svar #1
28. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Du kan bruge Ohms love på dele af et kredsløb.
I hele kredsløbet:
U = R * I
10 volt = (2 + 3) ohm * x ampere.
x = 2
Spændingsfaldet over R1 bliver da:
2 ohm * 2 ampere = 4 volt.
Nu kan jeg ikke helt gennemskue, om du piller resistorerne ud og nøjes med at betragte de to kapacitorer i serie.
Deres erstatningskapacitor er:
(C1 * C2)/(C1 + C2) = 6/5 picofarad.
Hvis vi holder fast i et samlet spændingsfald på 10 volt, er spændingsfaldet over den første kapacitor Q/C1 og over den anden Q/C2, hvor Q er den tilførte ladning. Over det samlede system gælder:
10 volt = Q/(6/5) picofarad.
Heraf bestemmes Q = 12 picocoulomb.
Spændingsfaldet over C1 er da 12/2 volt = 6 volt, og over C2 12/3 volt = 4 volt. Spændingsfaldene er omvendt proportionale med størrelsen af kapacitorerne.
Hvis du lader resistorerne sidde og aflader kapacitorerne gennem dem, er det en ganske anden historie. Den må vi tage en anden gang.
I hele kredsløbet:
U = R * I
10 volt = (2 + 3) ohm * x ampere.
x = 2
Spændingsfaldet over R1 bliver da:
2 ohm * 2 ampere = 4 volt.
Nu kan jeg ikke helt gennemskue, om du piller resistorerne ud og nøjes med at betragte de to kapacitorer i serie.
Deres erstatningskapacitor er:
(C1 * C2)/(C1 + C2) = 6/5 picofarad.
Hvis vi holder fast i et samlet spændingsfald på 10 volt, er spændingsfaldet over den første kapacitor Q/C1 og over den anden Q/C2, hvor Q er den tilførte ladning. Over det samlede system gælder:
10 volt = Q/(6/5) picofarad.
Heraf bestemmes Q = 12 picocoulomb.
Spændingsfaldet over C1 er da 12/2 volt = 6 volt, og over C2 12/3 volt = 4 volt. Spændingsfaldene er omvendt proportionale med størrelsen af kapacitorerne.
Hvis du lader resistorerne sidde og aflader kapacitorerne gennem dem, er det en ganske anden historie. Den må vi tage en anden gang.
Skriv et svar til: kapacitans
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
