Biologi

BLODTYPER

04. april 2011 af XxYyOo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nor nogen der vil hjælpe med spørgsmålet:

Kan en mand med blodtype 0,rh- udelukkes som far til et A,rh+ barn?

kan han udelukkes som far til et AB,rh-barn?

hvorfor, hvorfor ikke ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2011 af frkliliendal (Slettet)

Man får et blodtype-gen fra både sin far og mor, altså to i alt. Ens blodtype dannes så ud fra hvilke gener man har fået fra sine forældre. Forældrene kan give A, B eller 0 videre.

Generne for A og B blodtyperne er dominerende. Det betyder at hvis man har fået et eller begge af disse gener fra sine forældre vil det komme til udtryk i ens blodtype. Blodtype nul kan kun komme til udtryk hvis ingen af de to dominerende blodtype-gener er tilstede. For at være blodtype 0 skal man altså have fået et 0-gen fra både sin far og mor.

Nedenfor er angivet kombinationerne af gener fra forældrene og hvilken blodtype der kommer til udtryk

A x A = A

A x 0 = A

B x B = B

B x 0 = B

0 x 0 = 0

A x B = AB

En mand med blodtype 0 kan ikke udelukkes som far til et barn med blodtype A. Barnet kan have fået et A-gen fra moderen og et 0-gen fra faderen, hvilket giver en blodtype A.

Han kan derimod ikke være far til et barn med blodtype AB, da det kræver at han enten skal give et A-gen eller et B-gen videre til barnet, hvilket han ikke kan, da han kun har 0-gener.


Svar #2
11. april 2011 af XxYyOo (Slettet)

tusind tak for hjælpen, det sætter jeg stor pris på :)


Skriv et svar til: BLODTYPER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.