Fysik

Fribevægelse i tyngdefeltet - Lodret bevægelse

06. april 2011 af jkeller (Slettet) - Niveau: B-niveau

B2 s. 325 opg. 6.3.6

En bold kastes lodret op, så den når en højde på 35 m over starthøjden. Hvor stor var boldens begyndelseshastighed? Se bort fra luftmodstand.

Jeg er med så langt at jeg skal bruge formlerne:

Vy = -gt + V0y

y = 0,5 g t^2 + V0y t + y0

Men jeg synes at vi mangler en t i opgaven for at kunne komme videre. Jeg skal beregne V0y

På forhånd tak  


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2011 af mathon

almen formel:

                                2·a·Δs = v2 - vo2
specifikt:
                                2·(-g)·(35 m) = 0 - vo2

                                vo =√(2·(9,82 m/s2)·(35 m))

                     


Svar #2
06. april 2011 af jkeller (Slettet)

 Det er godt nok nogle lidt anderledes formler end dem vi bruger. 

Kan du forklare lidt nærmere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2011 af mathon

alment
               har du
               af
                            1)    a = (v-vo)/t
                            2)    a·t = (v-vo)

                                                                           her anvendes 2)
                                    Δs = (1/2)·a·t2 + vo·t = (1/2)·(at + 2vo)·t = (1/2)·(v-vo+ 2vo)·t = (1/2)·(v+vo)·t
                            3)     2·Δs = (v+vo)·t

ved multiplikation
af 1) og 3)
får du
                                    2·a·Δs = (v-vo)·(v+vo)
dvs
den almene
kinematiske formel
                                    2·a·Δs = v2 - vo2


 


Skriv et svar til: Fribevægelse i tyngdefeltet - Lodret bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.