Matematik

f^-1(x) til en hyperbel?

06. april 2011 af zg5002 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej herinde! :)

Vi har lært af vores lærer (sjovt nok), at når man vil finde den omvendte funktion af en enentydig funktion, skal man definere x'et i sætningen, med y'et.

Dvs. at jeg i funktionen y=(x-1)/(x+2) skal finde ud af hvad x er, stort set. Men jeg kan for guds skyld ikke regne den ud! Jeg har brugt Nspires solve-funktion til at finde ud af det, og den siger at x=−(2*y+1)/(y-1), og selv om jeg ved det, kan jeg stadig ikke regne den ud.

Er der nogen der kan forklare det for mig?

Tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2011 af mathon

                      y = (x-1)/(x+2)                    x≠-2

                      y(x+2) = x-1

                      xy + 2y = x-1

                      xy - x = -1 - 2y

                      x(y-1) = -(1+2y)

                      x = -(1+2y)/(y-1)

                      x = (1+2y)/(1-y)                y≠1


Svar #2
06. april 2011 af zg5002 (Slettet)

Tak!! :D Havde prøvet trin 1-4, men havde ikke overvejet at faktorisere >.<


Skriv et svar til: f^-1(x) til en hyperbel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.