Matematik

diffusion

11. november 2011 af yasa10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej

Jeg sidder med følgende opgave:

Diffusion fra initial plan fordeling

Vis at C(x,t)= k/(√D·t)·e^(-x^2/(4D·t)) hvor k betegner en konstant er en løsning til diffusionsligningen.

Diffusionsligning: ∂C/∂t=D·(∂^2 C)/(∂x^2 )

 

Håber i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Undersøg, om den givne funktion er en løsning til diffusionsligningen.


Svar #2
11. november 2011 af yasa10 (Slettet)

ja, men hvordan gør man?

er det vha helt almindelig diff, lineær eller separabel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har

C(x,t) = k/(√D·t)·e-x^2/(4D·t)

og beregner så de partielle afledede ∂C/∂t og ∂2C/∂x2 og efterviser, at diffusionsligningen er opfyldt.


Svar #4
11. november 2011 af yasa10 (Slettet)

det har jeg også prøvet...

Jeg har prøvet alle regler indenfor differentiering, men intet giver mig det rigtige svar. har prøvet både ved håndkraft og vha lommeregner.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når man beregner den partielle afledede ∂C/∂t differentierer man funktionen som en normal funktion af t og betragter alt andet konstant, og det analoge gør sig gældende ved beregning af ∂2C/∂x2 . Vi har

∂C/∂t = -k/(√D·t2)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D·t)·e-x^2/(4D·t)·x2/(4Dt2) , og

∂C/∂x = k/(√D·t)·e-x^2/(4D·t)·(-2x/(4Dt)) , og dermed

2C/∂x2 = -2k/(√D·t)/(4Dt)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D·t)·e-x^2/(4D·t)·(2x/(4Dt))2

Der er muligvis smuttet en faktor 2 et par steder.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis funktionen derimod er

C(x,t) = k/(√(D·t))·e-x^2/(4D·t) ,

går det hele op, ider vi har

∂C/∂t = -(1/2)k/(√D · t3/2)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·x2/(4Dt2) , og

∂C/∂x = k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·(-2x/(4Dt)) , og dermed

2C/∂x2 = -2k/(√D · t1/2)/(4Dt)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·(2x/(4Dt))2 ,

og man ser, at

D·∂2C/∂x2 = ∂C/∂t


Svar #7
12. november 2011 af yasa10 (Slettet)

jeg prøver lige selv og ser om jeg kan finde ud af det

TAK for hjælpen :)


Svar #8
12. november 2011 af yasa10 (Slettet)

jeg kan ikke helt se hvad du har gjrort.

jeg prøvede selv, og jeg får næsten det samme, men jeg kan ikke rigtig se hvordan det jeg får kan vise, at det er løsningen til diffusionsligningen????


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg kan jo ikke se, hvad du får. Men i #6 har jeg vist, at hvis funktionen er

C(x,t) = k/(√(D·t))·e-x^2/(4D·t)

hvor kvadratroden i nævneren udstrækkes over både D og t , ser man ved udregning, at

∂C/∂t = D·∂2C/∂x2 ,

dvs. at denne funktion er en løsning til diffusionsligningen.


Svar #10
13. november 2011 af yasa10 (Slettet)

hvad for nogle regneregler bruger du til at løse opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der benyttes blot ganske almindelig differentiation. Når man beregner ∂C/∂t , betragtes C(x,t) som en funktion alene, og når man beregner ∂C/∂x og ∂2C/∂x2 , betragtes C(x,t) som en funktion af x alene.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. november 2011 af Hatshu (Slettet)

Hej,, jeg sidder også og har lidt problemer med den samme opgave..

 

Jeg kan ikke rigtig se hvordan du kommer frem til dette udtryk: 

∂2C/∂x2 = -2k/(√D · t1/2)/(4Dt)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·(2x/(4Dt))2

 

Og en anden ting, hvordan kan du se at:

D·∂2C/∂x2 = ∂C/∂t

 

D * -2k/(√D · t1/2)/(4Dt)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·(2x/(4Dt))2 = -(1/2)k/(√D · t3/2)·e-x^2/(4D·t) + k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·x2/(4Dt2)

Håber på lidt hjælp

tak på forhånd

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det kommer man frem til ved at differentiere 2 gange med hensyn til x . Se #6 for de detaljerede udregninger.

Ved at sammenligne udtrykkene for ∂C/∂t og ∂2C/∂x2 , ser man, at det ene udtryk netop er D ganget med det andet udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. november 2011 af Hatshu (Slettet)

ja jeg forstår godt at du har differentieret 2 gange med hensyn til x.. kan bare ikke se hvilke regneregl du har anvendt for at diffe dette udtryk:

 ∂C/∂x = k/(√D · t1/2)·e-x^2/(4D·t)·(-2x/(4Dt))

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Funktionen er (se #6)

C(x,t) = k/(√(D·t))·e-x^2/(4D·t) .

Som funktion af t har den formen

C1(t) = a·t-1/2 · e-b/t ,

så man får

∂C/∂t = dC1(t)/dt = (-1/2)·a·t-3/2 ·e-b/t + a·t-1/2 · e-b/t · (b/t2) .

Som funktion af x har funktionen C(x,t) formen

C2(x) = p·e-qx^2 ,

så vi får

∂C/∂x = dC2(x)/dx = p·e-qx^2 · (-2qx) , og dermed

2C/∂x2 = d2C2(x)/dx2 = -2q·p·e-qx^2 + p·e-qx^2 · (-2qx)2

                                        = -2·p·q·e-qx^2 + 4·p·q2·x2·e-qx^2 .

Vi bemærker her, at

a = k/√D , b = x2/(4D) , p = k/(√(D·t)) = a·t-1/2 , q = 1/(4Dt) , så

e-qx^2 = e-b/t .

Dermed ses

D·∂2C/∂x2 = 2·p·q·D·(2·q·x2 -1)·e-qx^2

                    = 2k/(√(D·t))/(4t) · (2x2/(4Dt) - 1)·e-qx^2 , og

∂C/∂t = a·t-1/2·(b/t2 -1/(2t))·e-b/t

          = k/(√(D·t))/(2t) · (2x2/(4Dt) - 1)·e-b/t ,

og det ses, at de to udtryk er identiske.

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Der anvendes reglen for differentiation af en sammensat funktion, se #15.


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. november 2011 af Hatshu (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: diffusion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.