Matematik

FSA Maj 2008 - Danfoss - Kædepumpe

14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej. Jeg har spørgsmål ang. en af opgaverne til FSA.

Jeg er nået til 4.3 og kan simpelthen ikke komme videre.

Jeg har vedhæftet et billed med alt infomation der er brug for til opgaven.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: FSA.jpg

Brugbart svar (3)

Svar #1
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Rumfanget af mellemrummet mellem to kugler kan beregnes som rumfanget af en cylinder, hvorfra man trækker rumfanget af to halvkugler.


Svar #2
14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet)

Hvordan gør jeg det? Er ikke sikker på udregningen

Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2013 af hesch (Slettet)

Afstand mellem to kuglecentre er 25 cm.  Kugle- og rør-diameter er 7,6 cm.

Du skal finde rumfanget af en cylinder med diameter = 7,6cm  og højde = 25 cm.

En del af dette cylindervolumen ( ved cylinderens to endeflader ) udfyldes af to halvkugler. Disses rumfang udgør tilsammen rumfanget at en hel kugle.

Rumfanget mellem kugler er derfor:  V =  Vcylinder - Vkugle


Brugbart svar (2)

Svar #4
14. marts 2013 af hesch (Slettet)

Vcylinder =  tværsnitsareal * længde = π * r2 * h

Vkugle = 4/3 * π * r3


Svar #5
14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet)

Hvor for du 4/3 fra?

Brugbart svar (2)

Svar #6
14. marts 2013 af hesch (Slettet)

En konstant, der indgår i formlen.

Formlen beregnes ved hjælp af et 3-dobbelt integral   ( 3. gymnasieklasses pensum ).


Svar #7
14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet)

Når okay. Så der her er faktisk 3.g stof?

Brugbart svar (1)

Svar #8
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

På 8. klasses niveau er det et resultat, der oplyses, at rumfanget af en kugle beregnes ved udtrykket

Vkugle = (4π/3) · r3 ,

hvor r er kuglens radius.

#7

Det ville være gymnasiestof, hvis du skulle bevise formlen for en kugles rumfang, men det er ikke hensigten med opgaven her.

I øvrigt er 3-dobbelte integraler vist ikke gymnasiestof; men det er også simplere at benytte formlen for rumfanget af et omdrejningslegeme, som hører under gymnasiepensum.


Svar #9
14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet)

Jeg er altså ikke helt sikker på hvordan jeg skal udregne det, samtidig med at jeg forstår det.

Brugbart svar (1)

Svar #10
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er beskrevet ovenfor. Benyt

Vmellemrum = Vcylinder - Vkugle = π·r2·h - (4π/3) · r3 ,

hvor h = 25cm, og 2r = 7,6cm .


Svar #11
14. marts 2013 af Malthe16 (Slettet)

Kan du prøve at sige det på en lettere måde? jeg går i 8. klasse og forstår ikke det ikke helt.


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. marts 2013 af 123434 (Slettet)

Har du lært om formler?

Cylinder:3,14*r^2*h

Kugle:4/3*3,14*r^3

r=3,8cm

V=3,14cm*3,8cm^2*25cm-(4/3*3,14)*3,8cm^3


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. marts 2013 af hesch (Slettet)

Radius ( r) = diameter / 2 = 7,6 cm / 2 = 3,8 cm.

π ≈ 3,141592654           ( du har sikkert en taste på din lommeregner )

Vcylinder =  tværsnitsareal * længde = π * r2 * h = π * ( 3,8cm )2 * 25cm = 1134 cm3

Vkugle = 4/3 * π * r3 = 4/3 * π * ( 3,8cm )3 = 229,8 cm3

V =  Vcylinder - Vkugle = 1134cm3 - 229,8cm3 = 904,2cm3

1 Liter = 1000cm3:

Mellemvolumen ( i liter ) = 904,2cm3 / 1000cm3/Liter = 0,9042 Liter

Prøv nu selv at regne efter for at forstå.


Skriv et svar til: FSA Maj 2008 - Danfoss - Kædepumpe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.