Fysik

Et IC3-togs acceration

27. oktober 2008 af sira (Slettet)

M18 Et IC3-togs acceleration

Når man kører et tog, kan man bestemme togets acceration ved hjælp af et lod ophængt i en snor. Loddets svinger nemlig ud fra lodret stilling, mens toget accelerer. Ved at måle størrelsen af udsvinget kan man beregne togets acceleration.

I et IC3-tog måles, at udsvingsvinklen er 6,5 grader, mens toget accelerer. Massen af lodet er 76g.

a) Beregn størrelsen af tyngdekraften på lodet? 

Skal man ikke bruge Ft = m · g 

Og hvis ikke så Hjælp :-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Den effektive tyngdekraft er den fiktive kraft fra accelerationen plus den normale tyngdekraft.


Svar #2
27. oktober 2008 af sira (Slettet)

Skal man ikke bruge det der står i #0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er den sædvanlige tyngdekraft. Der kommer yderligere et tilskud fra den fiktive kraft, i det du prøver at beskrive et ikke inertielt system.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2008 af janko (Slettet)

Jeg er nu ret overbevist om, at

(1) Ft = mlod * g

er den korrekte formel at anvende. Jeg har tidligere haft denne opgave som aflevering, som jeg fik fuld point for ved at benytte (1).


Brugbart svar (2)

Svar #5
28. oktober 2008 af janko (Slettet)

Ft = mlod * g

Ft = 76g * 9,82m/s2

F= 0,764

Tyngdekraften er altså ca. 0.764N på loddet.


Brugbart svar (6)

Svar #6
28. oktober 2008 af janko (Slettet)

Ved at måle størrelsen af udsvinget kan man beregne togets acceleration.

De to kræfter, der virker på loddets under accelrationen er tyngde- og snorkraften.
Tyngdekraften, Ft, beregnede vi før til ca. 0.764N
Snorkraften, Fsnor, kan nu beregnes af formlen:

(Ft / Fsnor) =cos (v)                hvor

Fsnor = (Ft / cos(v)                 hvor v = 6,5º         og            Ft = 0,764N

Fsnor = 0,751 N


Brugbart svar (6)

Svar #7
28. oktober 2008 af janko (Slettet)

videre.....

For nu at bestemme accelerationens størrelse, benytte vi Newtons 2. lov:

Fres = m * a            hvor vi nu kan bestemme Fres:

Fres = Ft * sin(v)

Fres = 0,084 N

0,084 N = mlod * a

a = 0,084N / 76g

a = 1,112 m/s2

Altså vil det sige, at togets accelerationens størrels er ca. 1,112 m/s2


Brugbart svar (2)

Svar #8
08. november 2009 af Peterse (Slettet)

I opgave a) Hvad bliver det samlede resultat så? Skal de to kræfter blot lægges sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2013 af thomasrp (Slettet)

Vil lige gøre opmærksom på, at det ikke er 76 g * 9,82 m/s^2, men 0,076 kg * 9,82 N/kg, hvormed kg går ud og tilbage er kraften. Metoden ved udregnelse af Snorkraften er rigtig:

F_t/cos(v)=F_s

Ses røvhuller


Skriv et svar til: Et IC3-togs acceration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.