Matematik

differentialregning

19. april 2010 af klinki (Slettet) - Niveau: B-niveau

er gået helt i stå med denne opgave:

en træstamme, som kan regnes at have en diameter d= 15 cm, ønskes tilskåret, således at der fremkommer et rektangulært tværsnit med størst muligt arealbestem rektanglets dimensioner.

hvordan løser jeg den ????


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2010 af PeterValberg

Skal det være et rektangulært tværsnit, stammen skal skæres ud til, for det største areal af dette tværsnit fremkommer, hvis stammen skæres i kvadratisk form

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2010 af mathon

tegn et tværsnit

                          b(redde) = 15·cos(v)

                          l(ængde) = 15·sin(v)       0º ≤ v ≤ 90º

arealet
af rektangel         A(v) = l·b = 152·sin(v)·cos(v) = 152·(1/2)·(2·sin(v)·cos(v)) = (225/2)·sin(2v)

differentiation:
                         A'(v) = (225/2)·cos(2v)·2 = 225·cos(2v) > 0 for 0º ≤ v < 45º
                         hvorfor
                         A(v) har maksimum for v = 45º
hvoraf
                         l = b = √(2)/2 ≈ 0,7071
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2010 af PeterValberg

#2 mener du ikke:

bredde = 7,5·cos(v)
længde = 7.5·sin(v)

de 15 cm er diameteren på træstammen

Og bliver det endelige resultat så ikke: bredde = længde = (√2)/2 · radius  ?  (5,303 cm) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2010 af PeterValberg

Prøv at hente vedhæftede zip-fil, udpak den til harddisken (bare rolig, det er en interaktiv GeoGebra-fil, ikke noget "snavs"). Åbn derefter html-filen "TraestammenSIMULATOR.html".

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Træstammen.zip

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2010 af mathon

   ...v er vinklen mellem rektanglets bredde og cirklens diameter...


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2010 af PeterValberg

Klart, nu kan jeg se, hvad du mener, - det havde jeg lige overset.

Ret smart løsningsmetode :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2010 af mathon

rettelse
                   l = b = (15 cm)·√(2)/2 ≈10,6066 cm


Svar #8
20. april 2010 af klinki (Slettet)

mange tak for hjælpen alle sammen :D


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. april 2010 af PeterValberg

Se eventuelt vedhæftede notat om beregning af en kurvelængde

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.