Fysik

atomkerner

14. august 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

en Co-kanon indeholder 43 g Co-60. Massen af et Co-atom er 59,9 u.

a. Hvor mange Co-atomer er der i kanonen ?

b. Halveringstiden for Co-60 er 5,27 år. Hvor stor er aktiviteten i kanonen?

d. Hvor stor er aktiviteten 12 år senere ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2010 af Bankier (Slettet)

a  ). Da et Co-atom er 59,9 units, så er Molarmassen eller molvægten 59,9 g / mol

m = n* M 

Du skal vide hvor mol altså isoleres n 

n =  (  43 g  )  /  ( 59,9 g*mol^-1 )  = 0,72 mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2010 af Bankier (Slettet)

b. )  T½ = 5,27 år.  Aktiviteten i kanonen udregnes vha

A = k* N

henfaldskonstanten k:

k = ln (2) / T½  =   ln (2)  /   (5,27*365,25*24*60*60 ) = 4,17*10^-9  s^-1 

Antal kerner til tiden 0:   i et mol findes der 6,022 * 1023 kerner

0,72 mol * 6,022*1023 = 4,34*1023  kerner

Aktiviteten til tiden 0 er

A = k *N = 4,17*10-9 s-1  * 4,34*1023 = 1,80978 × 1015 Bq    ( henfald per sekund)

I næste opgave c er dette din A0


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2010 af Bankier (Slettet)

C )

A = A * (½) t / T½
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2010 af Bankier (Slettet)

c ) 

t 12 år =  12*365,25*24*60*60 s  =  3,97*10^8 s

T½ = 5,27*365,25*24*60*60 s  = 1,66 *10^8 s

Aktiviteten efter 12 år er:

A = 1,81*1015 Bq * (½)   t / T½


Skriv et svar til: atomkerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.