Matematik

Andengradsligniner

25. marts 2014 af ulla7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

er der nogle der kan hjælpe mig med vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Metalstangen bøjes så den danner kateterne i en retvinklet trekant, hvis katete skal have længden 60 cm. Hvis den ene katete har længden x, og hele stangen har længden 70 cm, har den anden katete længden 70 cm - x. Benyt Pythagoras til at opstille en ligning til bestemmelse af x.


Svar #2
25. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvordan vil pythagoras se ud med de tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Pythagoras:      a2 + b2 = c2

Her er den ene katete x, den anden katete (70-x) og hypotenusen 60 . Prøv selv at sætte det ind i Pythagoras.


Svar #4
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

x2+(70-x)2=60 

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Løs nu denne ligning.


Svar #6
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

hvordan skal jeg løse denne ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Gang parentesen ud, saml alle led på venstre side, træk sammen, og løs så den fremkomne 2.-gradsligning.


Svar #8
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

altså x2+4900+x2=60

og det er

2x2+4900=60


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, du skal udregne (70-x)2 ordentligt. Det er et kvadrat på en toleddet størrelse.

(70-x)2 = 702 -2·70·x + x2 .

Ligningen i #4 er ikke helt korrekt. Højresiden skal jo være 602, ikke 60, altså

        x2 + (70-x)2 = 602 .


Svar #10
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

x2+702-2*70*x+x2=602

og det er

2x2+702-2*70*x=602

og det er

2x2+4760*x=602


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det sidste er ikke rigtigt. Træk 602 over på venstre side og beregn så konstantleddet

702 - 602 = (70+60)·(70-60) = 130·10


Svar #12
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

kan du prøve st skrive det videre fra den rigtige del?


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man har så

      2x2 -140x + 1300 = 0 , eller

      x2 - 70x + 650 = 0


Svar #14
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

diskriminante er så =4900-2600=2300

eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja.


Svar #16
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

så x bliver et kommatal?


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, endda et irrationalt tal.


Svar #18
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvad skal der stå efter dette?

se vedhæftede fil


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Fortsæt med

        2x2 -140x +702 - 602 = 0 ,

og udregn så 702 - 602 , for eksempel som vist i #11. Derefter fortsættes i #13.


Svar #20
26. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

skal jeg så udregne kvadratroden eller kan man gøre det på en anden måde, så det bliver et pænere tal?

se vedhæftede fil


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.