Matematik

hjælp til en matematik opgave

02. april 2014 af Missperfec (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey SP

Har brug for hjælp til det sidste spørgsmål i den vedhæftede fil

Vedhæftet fil: opg 5.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er så givet, at

       f(x) = k·x3/2 + c

       f '(1,5) = -0,028 ,

og

       0 = f '(1,5) · (5 - 1,5) + f(1,5)

Bestem nu pilhøjden c .


Svar #2
03. april 2014 af Missperfec (Slettet)

#1 hvor har du alt det her fra?

0 = f '(1,5) · (5 - 1,5) + f(1,5)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det følger af det oplyste, at profilen er givet ved

        f(x) = k·x3/2 + c .

Punktet A har x-koordinaten 1,5 , og det er oplyst, at tangenten i A har hældningskoefficienten -0,028. Deraf følger det, at

        f '(1,5) = -0,028  .

Endelig skal tangenten gå gennem A og B, hvor B er punktet (5,0 ; 0). Da tangenten har ligningen

        y = f '(1,5) · (x - 1,5) + f(1,5)

og skal gå gennem punktet (5 ; 0) , følger det, at

        0 = f '(1,5) · (5 - 1,5) + f(1,5) .

Der er nu tilstrækkeligt oplyst til at bestemme k og c, og dermed

        |OT| = f(0) = c .


Svar #4
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

Ok, men hvad er udtrykket for f før du har differentiet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo givet i opgaven og gengivet i #1 og #3:

         f(x) = k·x3/2 + c

(differentieret?).

Man har så

        f '(x) = (3/2)·k·x1/2


Svar #6
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

#3

Er ikke helt med på hvordan jeg ka ´n bestemme k og c nu..

Hvordan finder jeg f(0)? ved at sætte 0 ind på y's plads i funktionen f(x)? hvis dette er tilfældet, hvorfor skal jeg så opstille en ligning for tangenten?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Prøv at genlæse forklaringen i #3. De to betingelser til fastlæggelse af k og c er

         f '(1,5) = -0,028

der giver

        (3/2)·k·1,51/2 = -0,028 ,

hvoraf man beregner k, og

        0 = f '(1,5) · (5 - 1,5) + f(1,5)

der giver

        0 = -0,028·3,5 + k·1,53/2 + c ,

hvoraf man beregner c.


Svar #8
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

#4 Altså det jeg mener er fordi der jo i #3  står:

 f '(1,5) = -0,028  .

Altså f'(1,5), men hvor har du det fra altså f' det står jo ikke i opgaven


Svar #9
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

Se bort fra #8

så ikke du havde svaret i #7


Svar #10
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

Men lige et spørgsmål, hvorfor står der kun:

  f '(1,5) = -0,028  .

og ikke

  f '(1,5) = -0,028 *x +b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10. Fordi værdien af den afledede funktion i det punkt jo skal passe til hældningen af den rette linie der fortsætter derfra.

Svar #12
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

Når jeg fx. skal isolere k, er rykker jeg bare det hele over på den anden side?


Svar #13
04. april 2014 af Missperfec (Slettet)

#11

Når jeg har fundet værdierne for k og c, skal man løse ligning f(0)? i så fald hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12. Ja, det burde da være klart, hvordan man finder k af ligningen i #7.

Brugbart svar (0)

Svar #15
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13. Nej, man skal beregne f(0), og grunden dertil er forklaret i #3.

Svar #16
05. april 2014 af Missperfec (Slettet)

#15 tusind tak for hjælpen og fordi du gav dig tid. Jeg har nu omsider forstået opgaven og regnet den ud. :) Men vil dog stadig lige høre hvad argumentet er for at siden OT er det samme som konstanten C og f(0)


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

|OT| er jo den lodrette afstand fra koordinatsystemets begyndelsespunkt O til punktet på grafen for f(x), hvor netop x = 0. T er punktet på grafen for f(x) svarende til x-koordinaten 0, dvs. punktet (0 , f(0)). Da

        f(x) = k·x3/2 + c

er det vel klart, at f(0) = c (ikke C).


Skriv et svar til: hjælp til en matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.