Samfundsfag

Korrekte begreber i forhold til EU

03. april 2014 af 123434 - Niveau: C-niveau

Indre marked:fri bevægelighed for arbejdskraft, kapital, personer, tjenesteydelser osv. for borgere i EU landene. En spansk sygeplejerske må gerne bosætte sig i Danmark og arbejde. Danske virksomheder kan låne penge i f.eks. Tyskland, hvor renten er lav. En dansker kan flytte til England og studere osv.

Social dumping:Det indre marked gør, at personer fra andre EU-lande sagtens kan flytte til Danmark og arbejde. Et eksempel på social dumping kan være polakker, der ikke arbejder til overenskomstmæssig løn. De får som oftest mindre i løn end deres danske kolleger, og de vil således tage noget af arbejde fra danskerne.

Suverænitet: Nationalstatens magt til at bestemme over egne forhold. Danmark afgiver suverænitet, når EU kommer til at bestemme over vores lovgivning på f.eks. miljøområdet osv.

Nærhedsprincippet:Beslutninger skal træffes på lavest mulige politiske niveau, og træffes så tæt på borgerne som muligt. Må som udgangspunkt kun fastlægge fælles regler på områder, hvor det kan forsvares, at vedtagne mål bedre kan opfyldes på fællesskabsplan end nationalt plan.

Har jeg forstået disse korrekt?

Tak på forhånd og god aften


Svar #1
07. april 2014 af 123434

Social dumping f.eks. underbetaling af udenlandske håndværkere i Danmark

Virker konkurrenceforvridende-nogle danskere må miste arbejdet eller gå ned på en løn, som de ikke kan leve for. 

Social dumping medfører ofte sort arbejde, ved sort arbejde betales der ikke skat og det går ud over alle borgere. Samtidig er der ikke mulighed for at klage, hvis arbejdet er dårligt udført. Hvis arbejdstageren bliver syg, skadet under arbejdet eller arbejdsløs, er der heller ikke hjælp at hente.


Skriv et svar til: Korrekte begreber i forhold til EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.