Matematik

3005. Verdensproduktionen af zink

07. april 2014 af JeppeBay (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med denne opgave, og jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal regne den ud

Verdensproduktionen af zink kan for perioden 1900-1990 tilnærmelsesvis beskrives ved modellen

                             Hvor y er verdensproduktionen af zink (målt i megaton), og t er antal år efter 1900.
                             I 1900 var verdensproduktionen af zink 0,40 megaton
                             I 1990 var verdensproduktionen af zink 7,0 megaton.

1. Bestem tallene b og k.

2. Bestem fordoblingstiden for verdensproduktionen af zink ifølge modellen.

3. Kommentér modellen når det oplyses, at verdensproduktionen af zink i år 2000 var 8,0 megaton.

Please hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt oplysningerne i den (usynlige) model og bestem konstanterne. Der muligvis en eksponentiel model, da der senere tale om fordoblingstid.

De to datapunkter giver to ligninger til bestemmelse af b og k .


Svar #2
07. april 2014 af JeppeBay (Slettet)

Jeg har selv prøvet at følge denne fremgangsmåde:

y = b*e^(kt) 

7,0 = b*e^(k*90) 
0,40 = b...............ligningerne divideres 

7,0/0,40 = e^(k*90) 

17,5 = (e^90)^k 

ln(17,5) = ln((e^90))*k = 90k 

k = ln(17,5)/90 

Men det giver mig ikke et tal jeg synes virker rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Med  a = ek har man modellen y = b · at , og dermed de to ligninger

        0,4 = b · a0 , og

        7,0 = b · a90

Man har altså

        b = 0,4 , og

        a90 = 7,0/b = 7,0/0,4 = 35/2 ,

hvorfor

        a = (35/2)1/90 ,

og så

        k = ln(a) = ln(35/2) / 90

hvilket også er det resultat, du når frem til.


Svar #4
07. april 2014 af JeppeBay (Slettet)

Så det er rigtigt nok, hvad jeg selv er nået frem til? :D


Svar #5
07. april 2014 af JeppeBay (Slettet)

I så fald, så kan jeg ikke læse mig frem til, hvordan jeg finder fordoblingskonstanten til denne her. 

Dvs. jeg bliver i tvivl om hvilken formel jeg skal bruge. 

I min bog står der:

T_2=\frac{\f log(2)}{log(a)}

vil det sige, at min a er (35/2)/90?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, udtrykket er korrekt for T2:

        T2 = ln(2) / ln(a) = ln(2) / ln(ek) = ln(2) / k = ln(2) · 90 / ln(35/2)


Svar #7
07. april 2014 af JeppeBay (Slettet)

Hvordan får du det til at være

ln(2) skal ganges med 90/ln(35/2)?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

ln(2) skal divideres med k, dvs. med ln(35/2) / 90 . Det er det samme som at gange ln(2) med 90/ln(35/2) .


Svar #9
07. april 2014 af JeppeBay (Slettet)

Nå ja for fanden. I get it. 
Tak!


Skriv et svar til: 3005. Verdensproduktionen af zink

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.