Fysik

Fysik - newton love

09. april 2014 af mariax2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En bil kører 90 km/t og bremser hårdt op. Bilen kører herefter 30 m, inden den holder stille.

a. Hvor stor er accelerationen under opbremsningen?

[arbejde]=[kraft]*[vej]

er det ikke det her jeg skal bruge? :)

Tak for hjælpen på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2014 af peter lind

Jo A = F*s = m*a*s = ΔEkin


Svar #2
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

Men hvordan finder jeg massen m? :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bevægelse med konstant acceleration, a = Δv/t , s = (1/2)a·t2 .

#2 -- man skal ikke benytte massen for at finde accelerationen.


Svar #4
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

men jeg kender jo ikke t


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, men du har nu to ligninger til at bestemme a og t . Man kender Δv og s .


Svar #6
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

Δv = 90? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2014 af peter lind

Hvis du bruger formlen i #1

ΔEkin = ½mv2 = m*a*s   her kan massen forkortes ud


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. april 2014 af peter lind

#6 ja hastigheden falder fra 90 km/timen til 0. Du bør omregne til m/sek for at have fælles enheder


Svar #9
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

Δv = 25 m/s

s = 30

Hvordan bruger jeg så de to ligninger, har jo stadigvæk2 ukendte i hver ligning? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Indsætter man a = Δv/t i s = (1/2)a·t2 , får man

         s = (1/2)·Δv·t ,

        t = 2s/Δv ,

og dermed

        a = Δv/t = (Δv)2/(2s) ,

hvilken løsning man jo også finder af Peter Linds udtryk i #7 .


Svar #11
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

Men svaret skal give -10 m/s

og det får jeg ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det resultat er ikke en acceleration. Løsningen i #10 giver størrelsen af accelerationen. Da der er tale om en opbremsning, ganges resultatet med -1 .

Husk at omregne Δv = 90 km/t til m/s .


Svar #13
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

jeg har omregnet 90 km/t til 25 m/s

hvor ser jeg #10


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Sidste ligning i #10

        |a| = Δv/t = (Δv)2/(2s) = (25m/s)2/(2·30m) = (125/12) m/s2 = 10,4 m/s2 .


Svar #15
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

er 10,4 så accelerationen under opbremsning? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej. Accelerationen er -10,4 m/s2 . Man angiver altid enheden.


Svar #17
09. april 2014 af mariax2 (Slettet)

ja det var også det jeg mente, men det var bare fordi facit er -10 m/s^2, men de må vel bare have omregnet til rundt tal :)

Tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det er samme antal betydende cifre som for de oplyste størrelser.


Skriv et svar til: Fysik - newton love

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.