Fysik

Henfaldskonstanten... Hvordan og hvorledes? Det haster!

10. april 2014 af hanshansense (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for noget hjælp vdr. Kulstof 14 metoden, læste lidt på det og forstod det meste.. Men så endte jeg på denne hjemmeside http://virtuelgalathea3.dk/artikel/isotoper-og-kulstof-14-metoden hvor der står ; ' Hvert minut sker der ca.16 henfald i et gram carbon. ' 

Så spørgsmålet er, hvad er et henfald? Hvad gør ét henfald i et gram carbon? Og hvordan rengner man ud hvor mange henfald der sker per minut i et stof?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2014 af mathon

                             A=k\cdot N

A: aktiviteten målt i Bq
k: henfaldskonstanten målt i s-1
N: antal ikke henfaldne kerner


                              k=\frac{\ln(2)}{T_{1/2}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2014 af mathon

     

                                                 t_{alder}\approx \left ( 19000\; \aa r \right )\cdot \log\left ( \frac{A_o}{A} \right )


Svar #3
10. april 2014 af hanshansense (Slettet)

Så for at finde ud af hvor meget et gram carbon henfalder, skal man først regne k ud (0,69/ln(2) / T½) og gange det med N ? 

Men hvad betyder aktiviteten? Er 1 Bq = et henfald?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. april 2014 af mathon

            1 Bq er ét henfald pr sekund.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. april 2014 af mathon

I 1 g carbon er kun en lille brøkdel 14C.


Svar #6
10. april 2014 af hanshansense (Slettet)

Tusind tak! Hjalp en del :)


Skriv et svar til: Henfaldskonstanten... Hvordan og hvorledes? Det haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.