Matematik

Ubekendt i både tæller og nævner

24. april 2014 af Ok1245 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har denne ligning og vil gerne isolere x:
24x+1=4x+1 <=> 4x+1*In(2)=x+1*In(4) <=> 4x*In(2)=x*In(4) <=> (4x*In(2)/x)=In(4)

Hvordan isolerer jeg x her?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at 4 = 22 , så 4x+1 = 22·(x+1) , og ligningen

        24x+1 = 4x+1

er derfor ensbetydende med

        24x+1 = 22·(x+1) ,

og dermed

        4x+1 = 2·(x+1)

I dit udtryk mangler du parenteser:

        (4x+1)·ln(2) = (x+1)·ln(4)

og du kan her benytte, at ln(4) = ln(22) = 2·ln(2) , så du når frem til den samme ligning

        4x+1 = 2·(x+1)

der let kan løses færdig.


Svar #2
24. april 2014 af Ok1245 (Slettet)

Tak for hjælpen :-)

Men bare lige: Hvordan løser man en ligning med en ubekendt i både tæller og nævner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man løser en ligning med brøker ved at gange ligningen med alle brøkernes fællesnævner.

Bemærk, at den ligning, du når frem til til sidst i #0, er forkert.


Skriv et svar til: Ubekendt i både tæller og nævner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.