Matematik

Ophæve numerisk tegn

02. maj 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg skal have løst:

1/|1 - r2| = 0,2

Jeg har først prøvet at finde ud af, hvornår 1 - r2 ≥ 0, hvilket gælder for ± √(1) = ± 1 ≥ r, dvs. det numeriske tegn kan fjernes uden videre for ± 1 ≥ r. Det giver:

1 = 0,2(1 - r2) = 0,2 - 0,2r2 som ikke kan løses. Hvad gør jeg forkert?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2014 af mathon

                              \small \frac{1}{\left | 1-r^2 \right |}=0,2\; \; \; \; \; \; r\neq \pm 1

                              \small \left | 1-r^2 \right |=\frac{1}{0,2}=5

                              \small 1-r^2 =\pm 5

                              \small r^2-1\pm 5=0

    hvoraf
                                      \small r^2-1+ 5=0
                                      \small r^2+ 4=0     som ikke har en reel løsning

                                      \small r^2-1- 5=0
                                      \small r^2=6
                                      \small r=\pm \sqrt{6}


Svar #2
02. maj 2014 af Haxxeren

#1

Hvordan går man fra |1 - r2| = 5 til 1 - r2 = ± 5?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2014 af mathon

    \small for\; 1-r^2\geq 0:  
                                        \small 1-r^2=5

    \small for\; 1-r^2< 0:  
                                        \small -\left (1-r^2 \right )=5
                                             \small 1-r^2 =-5


Svar #4
02. maj 2014 af Haxxeren

#3

Ja, det er rigtigt. Men hvorfor kunne jeg ikke lave det nummer jeg prøvede på i #0? Fremgangsmåden er den da samme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2014 af SuneChr

Er man sikker på, at b er ikke-negativ, gælder
|a| = b   ⇔   a2 = b2 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dit udtryk i #0: ± 1 ≥ r har ingen matematisk mening. Det er noget hjemmestrikket logisk vrøvl.

Man løser uligheden 1 - r2 ≥ 0 som en 2.-gradsulighed, dvs r2 -1 ≤ 0 , eller (r+1)(r-1) ≤ 0 . Der er tale om et normeret 2.-gradspolynomium; det er negativt mellem rødderne, så løsningen på uligheden er -1 ≤ r ≤ 1 .

For r2 ≥ 1 , bliver ligningen

        1/(r2-1) = 0,2 ,

der jo også skal betragtes, dvs r2 = 6 .


Svar #7
02. maj 2014 af Haxxeren

#6

Jeg stod af efter -1 ≤ r ≤ 1. Hvad bruger vi dette resultat til?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, som jeg skriver, for r2 ≥ 1 ....


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Helt konkret har man, for r reel med r ≠ 1 og r ≠ -1 , at

        1/|1 - r2| = 0,2 ⇔

        |1 - r2| = 5 ⇔

      (1 - r2 = 5 ∧ 1 - r2 ≥ 0) ∨ (r2 - 1 = 5 ∧ 1 - r2 < 0) ⇔

      (r2 = -4 ∧ r2 ≤ 1) ∨ (r2 = 6 ∧ r2 > 1) ⇔

      r2 = 6 ⇔

      r = √6 ∨ r = -√6


Svar #10
02. maj 2014 af Haxxeren

#8

Pas. Jeg har altid lært at bruge fremgangsmåden som den i #3.

Du løser uligheden 1 - r2 ≥ 0 i #6 og kommer frem til, at -1 ≤ r ≤ 1. Så løser du efterfølgende 1/(r2 -1) = 0,2, der giver r = ± √(6). Skulle denne r-værdi ikke opfylde -1 ≤ r ≤ 1?

Jeg er helt enig med #9.


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Du var i gang i #0 med at løse uligheden 1 - r2 ≥ 0, og den løste jeg så færdig for dig for at undgå din hjemmestrikkede notation. Når 1 - r2 > 0 kan man uden videre fjerne numerisktegnet, men man skal naturligvis også undersøge det andet tilfælde 1 - r2 < 0 , hvilket jo er gjort i #3, eller #9.


Svar #12
02. maj 2014 af Haxxeren

#11

Jeg tror, at jeg har fanget pointen nu, tak.


Skriv et svar til: Ophæve numerisk tegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.