Biologi

Nedarvningsskema

04. maj 2014 af petrineh3 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Jeg har fået en opagve der lyder; 

Der findes forskellige farvevarianter af Arion-arterne. Farvevariationerne er bestemt af flere ikke-koblede gener, hver med dominant nedarvning. Et af generne bestemmer farven, hvor sort dominere over brun. Et andet gen bestemmer om de unge snegle har mørkt sidebånd. Sidebånd dominere over manglende sidebånd.

Tegn et krydsningsskema, der viser krydsningen mellem en dobbelt heterozygot sort skovsnegl med sidebånd, og en brun skovsnegl uden sidebånd. Angiv fordelingen af fænotyper hos afkommet. 

Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal gribe denne an - er der nogle der kan hjælpe? 
Tusind tak! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

I denne opgave bliver der opgivet, at du ved krydsningsskemaet både skal tage hensyn til nedarvningen af farve og sidebånd hos samme snegl. Derfor har du jo, at gøre med flergensnedarvning.

Nu skal du til at tegne et krydsningsskema, hvor du skal krydse generne af to snegle:

hetrozygot sort skovsnegl med sidebånd

brun skovsnegl uden sidebånd.

Hetrozygot betyder at generne ikke er homozygote. Et homozygot gen, er når du eksempelvis har aa eller AA. Ved hetrozygot, har du altså generne Aa.

Antager vi, at bogstavet A=sort og dermed a=brun

og antager vi, at bogstavet B = sidebånd og dermed b = ingen sidebånd,

vil gentotyperne for de to skovsnegle der parrer, se således ud:

Den hetrozygote sorte skovsnegl med sidebånd, har altså gentoyperne: Aa (hvor A=sort dominere) og Bb (hvor B = sidebånd dominere). Grunden til at sneglen er hetroozygot ved både farve og sidebånd, skyldes, at du i informationen for opgivet, at sneglen er dobbelt hetrozygot.

Sneglen har altså genotyperne: Aa og Bb

Den anden snegl har gentoyperne: aa (brun, idet denne er recessiv) og bb (ingen sidebånd idet denne er recessiv).

Nu tegner du blot et krysningsskema med følgende information :)

Generationen disse to snegle føder sammen, kan altså arve (idet de arver et gen for hver ting fra hver forældre): A eller a og B eller b fra faren og a eller a og b eller b fra moren.

Dvs. du har et udvidet krydsningsskema der ser sådan ud:

                           AB          Ab             aB             ab

ab

ab

ab

ab

Håber det hjalp! :)


Skriv et svar til: Nedarvningsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.