Matematik

Hvordan griber man denne an?

09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP. Er der nogen der kan forklare mig, hvordan denne opgave skal gribes an?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at der skal gælde

        f(2) = 2 ,

og

        f '(2) = 0 .

Omsæt disse to betingelser til to ligninger i a og b ved at benytte forskriften f(x) = a·x3 + b·x2 .


Svar #2
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

f(x) = a·x3 + b·x2

--------------------------

f'(x) findes:

f'(x) = x3 + a · 3x2 + x2 + b · 2x

De to ligninger opskrives:

1. 4 = a·23 + b·22 = 8a + 4b

2. 0 = 23 + a · 3(2)2 + 22 + b · 2(2) = 8 + a · 12 + 4 + b · 4 = 12a + 4b + 12

Man løser de to ligninger:

4 = 8a + 4b

4 - 8a = 4b

b = 2 - 4a

0 = 12a + 4(2 - 4a) + 12

0 = 12a + 8 - 8a + 12

0 = 4a + 20

-20 = 4a

a = -5

4 = 8(-5) + 4b

4 = -40 + 4b

44 = 4b

b = 11

Dvs. a = -5 og b = 11


Svar #3
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

Er det korrekt?
 


Svar #4
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

Eller er:

f'(x) = a · 3x2 + b · 2x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er helt forkert differentieret. Man finder i stedet

        f '(x) = 3a·x2 + 2b·x .

Prøv nu at opstille ligningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er den korrekte forskrift for f '(x) .


Svar #7
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

f(x) = a·x3 + b·x2

--------------------------

f'(x) findes:

f'(x) = a · 3x2 + b · 2x

De to ligninger opskrives:

1. 4 = a·23 + b·22 = 8a + 4b

2. 0 = a · 3(2)2 + b · 2(2) = 12a + 4b

Man løser de to ligninger:

4 = 8a + 4b

4 - 8a = 4b

b = 2 - 4a

0 = 12a + 4(2 - 4a)

0 = 12a + 8 - 16a

16a = 12a + 8

4a = 8

a = 2

4 = 8(2) + 4b

-12 = 4b

b = -3

Dvs. b = -3 og a = 2?

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er ikke rigtigt. Betingelserne er  f(2) = 2 , og f '(2) = 0 , dvs

        8a + 4b = 2
       12a + 4b = 0

Heraf ser man umiddelbart, at 4a = -2 , og dermed 4b = 2 - 8a = 2 +4 = 6 .


Svar #9
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

Er min fremgangsmåde forkert? Eller har jeg bare lavet en regnefejl?
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

For det første opstiller du et forkert ligningssystem.

Desuden isolerer du b forkert i den første ligning 4 = 8a + 4b . I princippet er din fremgangsmåde korrekt, men du laver simple regnefejl undervejs, og du løser det forkerte ligningssystem.


Svar #11
09. maj 2014 af cecilied34 (Slettet)

Nårh, ja. Det er selvfølgelig ikke 4 = 8a + 4b, men 8a + 4b = 2. Okay, men det er altid godt, at fremgangsmåden er korrekt. For så forstår jeg hvordan jeg løser sådan en opgave, og så skal jeg bare være mere opmærksom på ikke at lave regnefejl

Tak skal du have :)


Skriv et svar til: Hvordan griber man denne an?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.