Fysik

Energi og impuls af partikler

11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har følgende reaktion:

\Sigma^- \rightarrow \Lambda^0 + \pi^-,

hvor jeg skal bestemme impulsen og energien af hver af de to dannede partikler. Jeg har formlen

E^2 = p^2c^2 + m_0^2c^4

og jeg kan selvfølgelig finde m_0(\Lambda^0) og m_0(\pi^-) i Databogen. Jeg kan dog ikke komme videre. Et tip ville være dejligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2014 af peter lind

Hvilken data har du om henfaldet ?


Svar #2
11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet)

Ikke andet end, at en sigma- kan henfalde til en lambda^0 og en anden partikel, som jeg så har argumenteret for må være en pi^-.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2014 af peter lind

Hvad med dens energi, impuls og hvilemasserne af alle partikler ?


Svar #4
11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet)

Jeg har intet af dette oplyst. Jeg synes godt nok det er lidt mærkeligt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2014 af peter lind

Det er mærkeligt. Uden nogle af de data kan du ikke beregne det. Står der ikke noget indirekte i opgaven ?


Svar #6
11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet)

I første delopgave skal man opstille reaktionsskemaet og gøre rede for bevarede størrelser. Herefter skal man bestemme impuls og energi af de dannede partikler.

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2014 af peter lind

Kan der være underforstået at det foregår i ∑- partiklens hvilesystem og at masserne kan slås op i en tabel eller bog ?  Hvis det er tilfælde foregå det hele på en ret linje og det kan det beregnes ud fra energi og impulsbevarelse


Svar #8
11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet)

Det har du nok ret i. Tak for det!

Svar #9
11. maj 2014 af JonasMcc (Slettet)

Kan du give et tip? Der må gælde at 

p(\Sigma^-)=p(\Lambda^0)+p(\pi^-) \quad , \quad E(\Sigma^-)=E(\Lambda^0)+E(\pi^-)

Da sigma^- befinder sig i hvilesystemet må 

p(\Lambda^0)=-p(\pi^-).

Så kan jeg isolere p i den formlen for E²=p²c² ... og indsætte i udtrykket. Er dette den korrekte fremgangsmåde eller findes der en lettere måde? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. maj 2014 af peter lind

Det er det helt rigtige at gøe


Skriv et svar til: Energi og impuls af partikler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.