Matematik

Summer: Vis at..

14. maj 2014 af hejsa128 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad   

x_{n}=\sum_{k=n}^{2n-1}\frac{1}{k}     og    y_{n}=\sum_{k=n+1}^{2n}\frac{1}{k}

a) Vis    

 y_{n}=x_{n}-\frac{1}{2n}=x_{n+1}-\frac{1}{2n+1}  

 for alle n.

Jeg håber, at nogen kan hjælpe :)


Svar #1
14. maj 2014 af hejsa128 (Slettet)

Hov xn og yn er for alle n = 1, 2, ....


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. maj 2014 af LeonhardEuler

først viser vi denne

y_n=x_{n+1}-\frac{1}{2n+1}

hvilket kan skrives til

\sum_{k=n+1}^{2n}\frac{1}{k}=\left (\sum_{k=n+1}^{2(n+1)-1}\frac{1}{k} \right )-\frac{1}{2n+1}=\left (\sum_{k=n+1}^{2n+1}\frac{1}{k} \right )-\frac{1}{2n+1}

Du ser at xn+1 skal adderes med en adden mere end yn , som må være 1/2n+1.  Derfor kan du skrive

\sum_{k=n+1}^{2n}\frac{1}{k}=\left (\sum_{k=n+1}^{2n+1}\frac{1}{k} \right )-\frac{1}{2n+1}=\left (\sum_{k=n+1}^{2n}\frac{1}{k} \right )+\frac{1}{2n+1}-\frac{1}{2n+1}

de to sidste brøkker går ud med hinanden derfor må yn = xn+1 - 1/2n+1  


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. maj 2014 af LeonhardEuler

Så denne her:

y_n=x_{n}-\frac{1}{2n}

vi omskriver igen

\sum_{k=n+1}^{2n}\frac{1}{k}=\left ( \sum_{k=n}^{2n-1} \frac{1}{k} \right ) -\frac{1}{2n}=\left ( \sum_{k=n+1}^{2n-1} \frac{1}{k} \right )+\frac{1}{n} -\frac{1}{2n}=\left ( \sum_{k=n+1}^{2n-1} \frac{1}{k} \right )+\frac{1}{2n}=

1/2n er 1/k til den øvre grænse af summation 2n, derfor kan man ''udvide'' dene øvre grænse fra 2n-1 til 2n ved indbringe 1/2n i summationen, hvorfor yn = xn - 1/2n


Svar #4
14. maj 2014 af hejsa128 (Slettet)

Tusind tak! :D

Til #2 hvordan ser du, at du skal addere xn+1 med en adden (?) mere end yn


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. maj 2014 af LeonhardEuler

Du ser netop at xn+1 har en øvre grænse er    2n + 1     hvorimod yn har en øvre grænse på     2n  og de har samme nedre grænse. Derfor har xn+1 et led mere at addere (adden - jeg har formentligt stavet det forkert). Og det sidste led der skal adderes er  selvfølgelig 1/2n+1 Hvis du fjerner den fra summationen, så vil den øvre grænse blive 1 mindre hos xn+1, hvorfor den øvre  grænse nu bliver 2n.


Skriv et svar til: Summer: Vis at..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.