Matematik

Bestem a og b i potensfunktion

19. maj 2014 af nejvelda - Niveau: B-niveau

Hej

en opgave lyder:

Funktionen f (x)=b*xa opfylder, at f(2)=2 og f(4)=16. Bestem tallene a og b.

Jeg har forsøgt med hjælp fra andre indlæg her fra, men kan ikke rigtig komme videre.

Det jeg har beregnet indtil videre kans es på det vedhæftede billede.

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: Skærmbillede001.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at skrive 8 som en potens af 2, og bestem så a.

Når a er bestemt, finder man b ved at indsætte et af datapunkterne i forskriften med den fundne værdi af a.


Svar #2
19. maj 2014 af nejvelda

mener du:

8^2 :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. At skrive et tal n som en potens af 2 betyder at skrive n på formen 2k . Prøv at skrive 8 på formen 2k , hvor k er et helt tal.


Svar #4
19. maj 2014 af nejvelda

vil det sige  2^8 ? :S

altså 2*2*2*2*2*2*2*2 eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, du skal prøve at skrive 2k = 8 . Hvordan kan tallet 8 skrives som et produkt af lutter 2-taller?

Du prøver jo at løse ligningen 2a = 8 , og hvis du kender din lille multiplikationstabel, burde det ikke være så svært (nej, vel?).


Svar #6
19. maj 2014 af nejvelda

dvs a=3


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.


Svar #8
19. maj 2014 af nejvelda

Hvis jeg så nu finder b

2=b*2^3 -->

2=b*8 -->

b=8/2=4

så a=3 og b=4


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, du skal isolere b ordentligt. Fra

        2 = b·8

finder man jo b ved at dividere med 8 på hver side.


Svar #10
19. maj 2014 af nejvelda

Det forstår jeg altså ikke.. jeg lige gjort det med nspire, og den siger så at b=0.5. det er fordi den har sagt 2/8=0.5 .. men det jeg ikke forstår er hvordan jeg så kan vide, hvornår det er det største tal i tælleren eller det mindte i tælleren?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du skulle måske se dig om efter en bedre lommeregner, for 2/8 = 1/4 = 0,25, ikke 0,5 .

Man finder brøken ved at regne sig frem til den. Af

        8·b = 2

finder man jo så

        b = 2/8 = 1/4 .


Skriv et svar til: Bestem a og b i potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.