Fysik

Halveringstid?

21. maj 2014 af lisa1458 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens :-)
Jeg sidder og prøver at finde halveringstiden af stoffet 137Ba (Barium), men kan simpelthen ikke finde ud af det :-(
Ved godt formelen for halveringstiden er N=No * (1/2)^t/T½ men kan ikke finde ud af at bruge den. Nogle der kan hjælpe mig.

Jeg har målt på y-henfald af 137Ba i 10 min. ved at skrive aktiviteten ned for hvert 10 sek.
Men kan ikke finde ud af at smide tallene ind i formelen :-(

Håber virkelig nogle kan hjælpe mig

M.v.h Lisa :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hældningskoefficienten i et log(N/N0) vs. t plot vil så være -log(2) / T½ .


Svar #2
21. maj 2014 af lisa1458 (Slettet)

Forstår ikke hvad du mener. Behøves jo ikke bruge log for at regne halveringstiden ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man kan da også lave regression med en eksponentiel model.


Svar #4
21. maj 2014 af lisa1458 (Slettet)

Skal bare finde halveringstiden og halveringskonstanten intet andet :-) og helst med den formel til halveringstiden :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kan så vælge mellem #1 og #3. Hvis man ved regression finder

        N/N0 = b · at ,

er

        a = (1/2)1/T½


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Du kunne vel plotte data ind og finde hældningskoeffitienten, som Andersen11 også antyder, tror jeg.


Skriv et svar til: Halveringstid?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.