Matematik

Stikprøve, population og nulhypotese

25. maj 2014 af Linnese (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der vil hjælpe mig med opgave 12 a i eksamenssættet:

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF14/Proever%20og%20eksamen/140522%201stx141-MAT-A-22052014.ashx

I opgaven gives en tabel over fordelingen det samlede antal familier med bil på de fem regioner i Danmark et bestemt år. Samt en tabel med fordelingen over en stikprøve på 1005 familier med bil på de fem regioner i Danmark.

Opgave a, lyder:

Forklar, hvad der er stikprøve og population, og opstil en nulhypotese, som kan anvendes til at undersøge, om der er sket en ændring af fordelingen på de fem regioner.

Mit bud på et svar

Populationen er alle danske familier med bil.
Stikprøven er en lille delmængde af populationen, i dette tilfælde er det de 1005 familier med bil.
Nulhypotese:
Fordelingen af familier med bil på de fem regioner er den samme fordeling som resten af landets familier med bil.

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. maj 2014 af peter lind

Det er helt rigtig


Svar #2
25. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Vil det være forkert at nævne stikprøven i nulhypotesen? Dvs. at den kommer til at lyde:

Stikprøven har samme fordeling som resten af landets familier med bil.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2014 af peter lind

Det er mere korret at formulere det som du gjorde i #0


Svar #4
25. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!


Svar #5
25. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Jeg har lige et hurtigt spørgsmål til, Et skibs CO2-udledning som funktion af dens fart er givet ved:

U(x)=0,14*1,164x

Hvordan viser jeg, at man kan reducere CO2-udledningen fra 100% ved en fart på 25 knob til 32% ved en fart på 17,5 knob?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2014 af peter lind

beregn 100*(U(25)-U(17,5))/U(25)


Svar #7
25. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Er det ikke formlen for procentvis afvigelsen? Hvorfor anvendes den?

Jeg får 100*(U(25)-U(17,5))/U(25)≈68. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2014 af SuneChr

En reduktion fra 100% til 68% er jo (100% - 68%) = 32%


Svar #9
25. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Er dette rigtigt formuleret:

Vi undersøger, om CO2-udledningen mindskes fra 100 % til 32 %, hvis skibets fart sænkes fra 25 knob til 17,5 knob ved at beregner hvor mange procent U(17.5) er mindre end U(25) på følgende måde:
100*(U(25)-U(17,5))/U(25)≈68%
Dvs. at når skibets fart sænkes fra 25 knob til 17,5 knob falder CO2-udledningen fra 100 % til 100%-68%=32 %


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2014 af SuneChr

# 9
Det er her værd at bemærke, at CO2 reduktionen er den samme, når nedsættelsen sker med en difference på 25 - 17,5 knob = 7,5 knob. Det samme resultat får vi, hvis f.eks. nedsættelsen sker fra 20 til 12,5 knob  o.s.v.
Vi har nemlig

[U(x2) - U(x1)] / U(x2)  =  1 - U(x1) / U(x2)  =  1 - 1,164- 7,5


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. maj 2014 af SuneChr

# 9
Formuleringen af svaret kan passende være:
En reduktion af farten med  71/2 knob vil reducere CO2 udslippet med 67,99% .
Dette skal så forstås:
For en given fart nedsættes denne med  71/2 knob og udledningen af CO2 bliver da 67,99% mindre, end hvis farten ikke blev nedsat. 


Svar #12
28. maj 2014 af Linnese (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Stikprøve, population og nulhypotese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.