Samfundsfag

En fælles europæisk udenrigspolitik - godt elle dårligt?

26. maj 2014 af Mart96 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hi 

Jeg vil egentlig gerne høre jeres mening om hvad i synes kan være det positive eller negative ved at have en fælles udenrigspolitik gennem EU? 

Er vi som en nation bedre ved at have vores helt egen udenrigs- og sikkerhedpolitik eller er det blot en dum tanke? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af Pretzel (Slettet)

Pga. De forskellige normer der nu findes rundt omkring i verden, synes jeg, at en fælles europæisk udenrigspolitik godt kan virke for generaliserende, når det kommer op i så stor plan. Der er ingen tvivl om, at det selvfølgelig kan være smart på mange punkter, men det skal være i et begrænset omfang.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2014 af 123434

EU-landene fører ofte meget fælles udenrigspolitik. Hvis EU ønsker at blande sig i en bestemt sag uden for Europa, så gør de det samlet i flok, istedet for at gøre det hver for sig. EU har for nylig indført fælles sanktioner over for Rusland.

Den fælles udenrigspolitik har den fordel, at EU-landene står stærkere over for andre lande samlet, end hver for sig. Det har dog også den betydning, at det enkelte land ikke uden videre kan føre sin egen udenrigspolitik. Derfor er det sådan, at når landene diskuterer udenrigspolitik er det enstemmighedsprincippet, der gælder. Det betyder, at alle skal være enige. På den måde undgår man, at et land tvinges til at gøre noget, som er imod dets vilje. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2014 af Singlefyren (Slettet)

Det kan have positiv gevinst ved fælles indsats og standarder. F.eks. i forbindelse med flygtningestrømme, grænsekontrol, arbejde osv.

Succes opnås dog kun hvis agenturet er dygtigt, effektivt og bredtfavnende mht kulturer på tværs af alle lande, og har stor indsigt i de enkelte detaljer og mekanismer. Hvis agenturets arbejde er noget skidt, fx top-down centralisme uden føling, er det ikke en fordel, og kan nærmere blive en gene for de mest velfungerende lande.


Skriv et svar til: En fælles europæisk udenrigspolitik - godt elle dårligt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.