Matematik

Procent på matematik C

26. maj 2014 af 123434 (Slettet) - Niveau: C-niveau

(1)

En festivalbillet koster til at begynde med 1600 kroner. 
På grund af stor efterspørgsel stiger prisen med 4%.
Brug formlen i vigtigboksen ovenfor til at udregne slutprisen efter prisstigningen.

1600kr*1,04=1664kr

(2)

En anden type billet stiger fra begyndelsesprisen 1800 kroner til slutprisen 2100 kroner.
Find den procentvise tilvækst, som prisen er forøget med.

(2100-1800)/1800*100=16,67%

(3)

En tredje billettype stiger med 6% til slutværdien 2400 kroner.
Bestem begyndelsesprisen før prisstigningen.

2400=B*(1+0,06)

B=2400/(1+0,06)=2264kr

Prisen på et smykke stiger med 7,2% til 1900 kroner.

Hvad kostede smykket før prisstigningen?

107,2%=1900kr

100%=100/107,2*1900kr=1772kr

En mobiltelefon falder i pris fra 1200 kroner til 960 kroner.

Hvor mange procent er prisen faldet?

(1200-960)/1200*100=20%

Hej Venner, blev bare lidt usikker fordi, at jeg læste om procent. Jeg tænkte på om måden man regner procent på ikke anderledes på C-niveau end i folkeskolen? Jeg har nemlig brugt metoden, jeg lærte i folkeskolen

Tak på forhånd og god aften


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af SuneChr

%'beregninger, og i øvrigt alle beregninger, skulle jo gerne, uanset om man går i 0'te klasse eller på universitetet, munde ud i samme resultat. Har man fat i forståelsen, er formler og andre finurligheder overflødige.
Der vil altid gælde:

Stigning i % =       \frac{(hvad\; er\; det\; nu) - (hvad\; var\; det\; f\o r)}{(hvad\; var\; det\; f\o r)}\cdot 100\% 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2014 af mathon

på C-niveau

                       når prisen reguleres med p% har du

                       P_{ny}=(1+r)\cdot P_{gammel}       

                       En mobiltelefon falder i pris fra 1200 kroner til 960 kroner

                       960=(1+r)\cdot 1200

                       1+r=\frac{960}{1200}=\frac{4}{5}

                       r=-\frac{1}{5}=-20\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2014 af mathon

En tredje billettype stiger med 6% til slutværdien 2400 kroner.
Bestem begyndelsesprisen før prisstigninge

                    P_{ny}=(1+r)\cdot P_{gammel}

                    2400=1,06\cdot P_{gammel}

                    P_{gammel}=2400\cdot 1,06^{-1}=2264,15


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2014 af mathon

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #5
26. maj 2014 af mathon

En anden type billet stiger fra begyndelsesprisen 1800 kroner til slutprisen 2100 kroner.
Find den procentvise tilvækst, som prisen er forøget med.

                    P_{ny}=(1+r)\cdot P_{gammel}

                    2100=(1+r)\cdot 1800

                   1+r= \frac{21}{18}=\frac{7}{6}

                    r=\frac{1}{6}=16\frac{2}{3}\%


Skriv et svar til: Procent på matematik C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.