Matematik

Løsning af polynomier

26. maj 2014 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

Jeg spekulerede lige på, om der er en regel om hvornår man løser en polynomie vha. nulreglen eller diskriminant-nulpunktsformlen? Hvornår bruger man det en eller det andet? Har graden af polynomiet nogen betydning?

Tak på forhånd :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af c_aastrup

Nul-reglen er fiks og hurtigere at bruge hvis man kan se en omskrivning af polynomiet til et produkt der giver 0.


Svar #2
26. maj 2014 af Gandhara (Slettet)

fx ligningen:

x2+x-12=0

Kan den både løses vha. nulreglen og vha. diskriminant og nulpunktsformlen? Hvordan løses den med nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2014 af mathon

              Brug diskriminant-beregning

               d=1^2-4\cdot 1\cdot \left ( -12 \right )=1+48=49=7^2

               d=1^2-4\cdot 1\cdot \left ( -12 \right )=1+48=49=7^2

               \sqrt{d}=\sqrt{7^2}=7

                x=\frac{-b\pm \sqrt{d}}{2a}=\frac{-1\pm 7}{2}=\left\{\begin{matrix} 3\\ -4 \end{matrix}\right.

eller
              x^2+x-12=(x+4)(x-3)=0

              et produkt er lig med 0, hvis mindst én af faktorerne er lig med 0

      dvs
                   x=\left\{\begin{matrix} 3\\ -4 \end{matrix}\right.


Svar #4
26. maj 2014 af Gandhara (Slettet)

#3

Jeg kan godt løse den vha. diskriminant-metoden, men ville gerne se den blive løst vha. nulreglen :) Det kunne være nulreglen var nemmere.


Svar #5
26. maj 2014 af Gandhara (Slettet)

Men kan man stadigvæk godt bruge diskriminant-metoden, selvom man har en 3., eller 4. gradspolynomie?


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2014 af SuneChr

# 5
Diskriminanten er kun knyttet til 2.gr.'s polynomiet.
For løsning af 3.gr.'s ligninger kan anvendes Cardanos metode, men er ikke obligatorisk stof.
Generelt gælder der om evt. rationale rødder i n'te grads polynomiet:
Hvis p/q er uforkortelig og rational rod i   anxn + an-1xn-1 + ... + a1x + a0 = 0  med heltallige koefficienter
går p op i a0 og q går op i an
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2014 af mette48 (Slettet)

x2+x-12=0

hvis x2+x-12 kan omskrives til (x+a)(x+b) hvor a+b=1 og a*b=-12 kan 0-løsningen bruges

Hvis man let kan se hvad a og b skal være er dette den nemmeste løsningsmetode.

Ellers må man bruge diskriminant-metoden, som kun kan bruges til løsning af andengrads ligninger. Ps det er ikke alle andengradsligninger, der har en løsning.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2014 af mathon

En anden hjælp:

I en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning

                 x^2+ax+b=0


med to løsninger α og β er røddernes sum lig med koefficienten til x med modsat fortegn

                                       \alpha +\beta =-a
og røddernes
produkt lig med ligningsnes sidste led

                                       \alpha \cdot \beta =b
 

    


Skriv et svar til: Løsning af polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.