Fysik

Inertimoment

31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen, som kan hjælpe med at finde vinkelhastigheden for stangen (se vedhæftede opgave, opg. a)) og tiden det tager før vinkelhastigheden er 200 rad/s (se vedhæftede opgave, opg. c). Til opgave c kan nævnes at kraftmomentet er 10 N*m og i opgave b er vinkelaccelerationen 1000 rad/s

Vedhæftet fil: image.jpeg

Svar #1
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Opgave c

Vedhæftet fil:image2.jpeg

Svar #2
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Edit: har løst opgave c (kom i tanke om relationen t=vinkelhastighed/vinkelacceleration). Mangler dog stadigvæk hjælp til den første opgave :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2014 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt impulsbevarelse.


Svar #4
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#3: har forsøgt med mprojektil*vprojektil=Istang*omega, men så går enhederne jo ikke op? Kan du uddybe, hvad du mener? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2014 af Jerslev (Slettet)

#4: Du kan benytte impulsbevarelse til at beregne farten af det samlede legeme efter sammenstødet.

Dermed kender du farten v i afstanden 0,5m fra rotationsaksen.


Svar #6
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#5: så, Vefter=(ma*va+mb*vb)/(ma+mb) - hvad derefter?


Svar #7
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Tænker selv: v=r*omega, men det giver en for lille vinkelhastighed :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

Beregn cylinderens inertimoment, J, og momentet, T, om cylinderens akse.

Du har så:  dω/dt = T / J


Svar #9
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

I=1/3*2kg*(0,5m)^2. #8: Hvad mener du med resten?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

#9:  T = r * F


Svar #11
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#10 hvordan beregnes F


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

#11:  Det står jo i opgaven:  Der trækkes med en kraft på 100N.


Svar #13
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#12: Fuldstændigt rigtigt - den blev dækkede af nogle andre papir xD Okay, nu kender jeg kraftmomentet og hastigheden efter stødet samt selvfølgelig inertimomentet, men hvor skal alt det lede hen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

#13: ? ? ?

Jeg kigger på opgave 2.9 spørgsmål c).

Hvilket stød taler du om ?


Svar #15
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#14 - forslaget i #5. Det korte i det lange er, at nu har jeg beregnet kraftmomentet og stangens inertimoment, men hvad skal jeg gøre derfra? Jeg ved, at relationen M=I*alpha gælder, men det er vinkelhastigheden jeg er ude efter...


Brugbart svar (0)

Svar #16
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

#15:  Jeg har overset #2.


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. maj 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Forstår godt dit problem med enhederne.  Har ingen løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Impulsmoment umiddelbart før = impulsmoment umiddelbart efter  <=>

mkugle * vkugle * Lstang = Istang+kugle * ω

hvor

Istang+kugle = 1/3 * mstang * Lstang2 + mkugle * Lstang2


Svar #19
31. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

#18: Giver det rigtige svar :)

Hvorfor er det, at kraften ifm. impuls før kan beskrives som m.projektil*v.projektil*l.stang? Hvorfor er det, at kuglens inertimoment kan beskrives som m.kugle*L.stang^2?


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Når en partikel har impulsen p, så kan man beregne impulsmomentet som

L = p*r

hvor r er den vinkelrette afstand til den linie, hvorpå p ligger. I denne opgave har kuglen impulsen mkugle*vkugle og den vinkelrette afstand fra hængslet til kuglens bane er Lstang.

Dit andet spørgsmål:

Inertimomentet er jo defineret som

I = Σ r2 *m (eller ∫r2dm)

Kuglen har massen mkugle og sætter sig fast i afstanden Lstang fra hængslet. Så Ikugle = mkugle*Lstang2

 

 


Skriv et svar til: Inertimoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.