Fysik

Resistivitet

16. juni 2014 af Budsmoke - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, jeg vil gerne vil bede om hjælp til. 

En tråd har længden L, diameteren d og temperaturen t0.

DATA: L = 4,5 m ; = 0,80 mm ; t= 0 ºc

Ifølge det skema jeg har, er kobbers resistivitet ved 0 ºc  0,016•10-6 ohm•m

Jeg har kigget på en anden tråd og prøvet mig frem, men kan ikke få mit resultat til at passe med et opgivet facit.

Kan det passe man ikke skal bruge den faktor 10-6 ved resistivitet, i formlen R= ρ•(L/A)?

Håber nogen kan hjælpe med at forklare hvorfor den er med i min bog? bliver den brugt i nogen bestemt henseende?

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Selvfølgelig skal 10-6 da benyttes, da det er en del af talværdien for resistiviteten ρ . Vær omhyggelig med alle enhederne, specielt ved beregningen af tværsnitsarealet A.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juni 2014 af peter lind

De 10-6 skal bruges.

Det kan være en enhedsfejlDiameteren er angivet i mm,¨og da den specifikke restivitet er opgivet med m, skal du omregne millimeteren til m


Svar #3
16. juni 2014 af Budsmoke

#1

#2

Arealet skal være 10-6 m??


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Arealet skal beregnes i m2 .


Svar #5
16. juni 2014 af Budsmoke

#4

Aha, så mit areal er (0,25•0,82•π)=0,502655mm2=0,502655•10-6m2?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, netop, og husk at medtage enheder i alle mellemregningerne.


Svar #7
16. juni 2014 af Budsmoke

#6

Er det her korrekt skrevet op??

(0,016•10-6ohm•m)•(4,5/(0,25•(0,8mm)2•π•10-6)

Jeg synes bare det ser lidt underligtg ud!?!?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det ser underligt ud, fordi der ikke er balance i parenteserne. Det er også forkert, fordi der ikke skal være den faktor 10-6 til allersidst, da du har arealet i enheden mm2 , og så mangler der en enhed for længden L = 4,5m. Vær konsistent med enhederne.


Svar #9
16. juni 2014 af Budsmoke

#8

Jeg har omregnet det til m2, for at det passer med ρ's enhed som er ohm•m.

.... og tage jeg ikke den faktor 10-6 med, kan jeg ikke få det til at passe med resultatet???


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Som du skrev det i #7 er det forkert. Trådens diameter d = 0,8mm = 0,8·10-3m . Så længe du har enheden for trådens areal i mm2 , skal du ikke også have faktoren 10-6 .

Man har

        R = ρ·L/A = 0,016·10-6Ωm·4,5m/(π·(0,4mm)2) = 0,016·10-6Ωm·4,5m/(π·(0,4·10-3m)2)

                       = 0,016·4,5/(π·0,42) Ω = ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. juni 2014 af mathon

#9               

                \left [\rho \right ] =\frac{\Omega \cdot mm^{2}}{m}=\frac{\Omega \cdot \left (10^{-3}m \right )^{2}}{m}=\frac{\Omega \cdot \left (10^{-6}m^2 \right )}{m}=10^{-6}\; \Omega\cdot m


Svar #12
16. juni 2014 af Budsmoke

#10

Sejt!!! og så passer det endda med mit facit :)

Jeg takker igen..

#11

got it :)


Skriv et svar til: Resistivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.