Fysik

Stedfunktion

20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Nogen der har forstand på stedfunktioner i fysik?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at være mere konkret i dit spørgsmål. Hvad har du problemer med?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2014 af mathon

Ofte angives stedet som en funktion af tiden.
Er dette tilfældes haves:
                                            \vec{r}(t)=\begin{pmatrix} \varphi (t)\\\psi (t) \\ \phi (t) \end{pmatrix}

                                           \vec{v}(t)=\frac{\mathrm{d} \vec{r}}{\mathrm{d} t}=\begin{pmatrix} \varphi{\, }' (t)\\ \psi{\, }' (t) \\ \phi{\, }' (t) \end{pmatrix}

                                           \vec{a}(t)=\frac{\mathrm{d} \vec{v}}{\mathrm{d} t}=\frac{\mathrm{d}^2\vec{r} }{\mathrm{d} t^2}=\begin{pmatrix} \varphi{\, }'' (t)\\ \psi{\, }'' (t) \\ \phi{\, }'' (t) \end{pmatrix}


Svar #3
20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet)

Findes der evt. en formel for stedfunktion? o


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

En stedfunktion er en funktion

        r(t) = [x(t) , y(t) , z(t)] ,

der angiver stedvektoren til et punkt af interesse som funktion af tiden. Koordinaterne til punktet er funktioner af tiden.


Svar #5
20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet)

Tak! Har du nogle gode hjemmesider jeg kan læse om stedfunktioner? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Din fysikbog må da komme ind på det i forbindelse med diskussionen af forskellige problemstillinger.


Svar #7
20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet)

Min fysik bog skriver sådan: 

Matematikkens funktionsbegreb er et nyttigt redskab, når vi skal beskrive en partikels bevægelse langs en ret linje. Vi udstyrer den rette linje med nulpunkt, enhed og retning, så den bliver til en koordinatakse, f.eks. en s-akse. Partiklens bevægelse kan så beskrives ved en stedfunktion s. Funktionen s(t) betegner partikelens position på s-aksen til tiden t. Stedfunktionen graf kaldes bevægelsens (t,s)-graf. En stedfunktion angiver, hvor langt man er kommet som funktion af tiden. 

Men ved ikke om jeg kan bruge det til noget? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er da en udmærket indledende forklaring, og helt i overensstemmelse med forklaringerne givet ovenfor. Det bliver formodentlig benyttet senerehen i bogen. Du må bedst selv vide, hvad du skal bruge det til.


Svar #9
20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet)

Okay tusind tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2014 af AskTheAfghan

For nemheds skyld, kan du betragt en stedfunktion (retningsvektorfunktion) for en skråkast i to dimensioner

r(t) = (x(t), y(t)) = (1/2)at2 + v0t + r0 = (v0t + x0, -(1/2)gt2 + v0t + y0),

hvor a = (0, -g) er en accelerationsvektor og r0 = (x0, y0). Virker det bekendt for dig?


Svar #11
20. juni 2014 af SofieJuhl123 (Slettet)

Jeg har om "Bevægelse i én dimension" og skal under det komme ind på stedfunktioner. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. juni 2014 af mathon

#11

I én dimension med konstant acceleration

                    a

                    v(t)=\int a\, dt=a\cdot t+v_o

                    s(t)=\int \left (a\cdot t+v_o \right )dt=\frac{1}{2}\cdot a\cdot t^2+v_o\cdot t+s_o

                      


Skriv et svar til: Stedfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.