Fysik

Stående bølger - grundsvingingen

22. juni 2014 af ostepopsen12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

F0 (grundvingningen) for en streng afhænger af stregens længde (L), men afhænger den ikke også af strengens materiale og rummets temperatur? 

Og er der også andre faktorer der spiller ind?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2014 af mathon

for grundsvingningen
                                     \frac{\lambda_o }{2}=L

                                     \lambda_o =2L
og
                                     v=\sqrt{\frac{S}{\mu }}   hvor µ er den specifikke strengmasse pr længdeenhed
                                                          og S er snorspændingen.



                                


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juni 2014 af Eksperimentalfysikeren

Frekvensen afhæger at længden, massen pr længdeenhed og snorespændingen. Der er desuden en lille (meget lille) indvirkning fra søjnigsstivheden, men den er normalt så lille, at man kan se bort fra den.

Temperatur og fugtighed har ikke direkte indflydelse på frekvensen, men kan aligevel påvirke frekvensen ved at påvirke én eller flere af de tre parametre.

Ved målinger i fysiklokalet spænder man ofte strengen ud ved at lade den gå over en trisse og så hænge et lod i. Det sikrer, at snorespændingen er konstant. På et musikinstrument vikler man enden af strengen op på en skruemekanisme og spænder strengen ved at spænde skruen. Hvis temperaturen stiger, vil strengen udvide sig. Hvis den ikke var spændt, ville den blive længere, men da den er spændt, bliver den i stedet slappere, snorespændingen falder og frekvensen falder.

Visse strengtyper kan absorbere lidt fugt fra luften, hvorved deres masse pr længdeenhed stiger. Jeg ved ikke, om dette har praktisk betydning, men muligheden er der.

Det træ, som mange instrumenter er bygget af, kan optage fugt fra luften, hvilket får dem til at ændre form. Den streng, der holdes på plads af træet, vil så blive en lille smule længere eller kortere, hvilket viser sig i, at snorespændingen ændrer sig. Længden L ændrer sig også, men det er ændringen af snorespændingen, der giver den store ændring af frekvensen.


Skriv et svar til: Stående bølger - grundsvingingen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.