Matematik

Hjælp til halveringskonstant!

23. juni 2014 af superfisk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp med at forstå halveringskonstant. 

Formel ser således ud: {T{1/2}} = - \frac{log(2)}{log(a)}

I eksempelet jeg har fundet lyder det: 

Hvor lang tid tager det at halvere en størrelse der falder med 16% om året?

De så har sat tallene ind i formlen sådan her: 

T_{1/2} = \frac{log(2)}{log(0,84)} = 4,4 år 

Mit spørgsmål er så: Hvor kommer de 0,84 fra? Og hvordan når man frem til dem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. juni 2014 af go2a (Slettet)

Hej

0,84 er fremskrivningsfaktoren og eftersom det er halvering giver det et tal under 1. Så hvis du skulle finde a er det p/100+1=a , hvis vi indsætter tallene i vores formel 16/100+1= 0,84 ... så hvis vi går den anden vej (0,84-1)*100=16

Du skal bare vide at det er fremskrivningsfaktoren
Håber du forstår hvad jeg mener ... :)

Brugbart svar (1)

Svar #2
23. juni 2014 af peter lind

Formlen er af formen y = b*ax  Der oplyses at størrelsen falder med 16% om året. Efter 1 år er der altså 84% tilbage.  Det giver   (y(x+1)-y(x))/y(x) = 0,16 eller y(x+1) = 0,84*y(x). Det giver en ligning til beregning af a


Svar #3
23. juni 2014 af superfisk (Slettet)

Okay, tusinde tak for hjælpen begge to! 


Skriv et svar til: Hjælp til halveringskonstant!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.