Matematik

Brøkregning - angiv resultatet som en uforkortlig brøk.

12. august 2014 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med følgende brøker: 2/5+7/5  = 9/5, men når resultatet skal angives som en uforkortlig brøk, hvordan gør jeg så - (både 9 og 5 er ullige) Er der en mulig løsning? 

4/3+7/3=11/3 igen ved jeg ikke hvordan jeg skal angive resultatet som en uforkortlig brøk. 

Er der nogle, der har en god metode til, hvordan man muligvis kan løse brøkkerne nemt og hurtigt?                På forhånd tusind tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

9/5 og 11/3 er allerede uforkortelige brøker. Da brøkernes værdi er større end 1, ser man undertiden brøkerne skrevet som blandede tal:

        \frac{9}{5}=1+\frac{4}{5}=1\frac{4}{5}

eller

        \frac{11}{3}=3+\frac{2}{3}=3\frac{2}{3}


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. august 2014 af mathon

     \frac{9}{5}    er uforkortelig men kan omskrives til blandet tal som i #1


Svar #3
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til 2/3... altså 3 er jeg med på, men ikke 2/3

PÅ forhånd tak  


Svar #4
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

5/7+4/3, hvad gør man når både nævner samt tæller er forskellige?  


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der forlænger man brøkerne, til de har samme nævner. Forlæng den første brøk med 3 og den anden brøk med 7. Når brøkerne har samme nævner, kan man så addere de forlængede tællere.

Repeter hvad du har lært om regning med brøker i de små klasser.


Svar #6
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak :) Jeg prøver lige med resten af opgaverne jeg sidder med.


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man har

        \frac{11}{3}=\frac{9+2}{3}=\frac{9}{3}+\frac{2}{3}=3+\frac{2}{3}=3\frac{2}{3}


Svar #8
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for forklaringen, nu har jeg prøvet selv. Opg. lyder 4/15+7/15

4/15+7/15 = 11/15 = 9+2/15 = 9/15 + 2/15 = 2/15

Sig endelig til, hvis jeg gør noget forkert, så jeg kan rette op på det. 

på forhånd tusind tak 


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det sidste er forkert. Du kan ikke bare smide 9/15 væk. Brøken 11/15 er allerede en uforkortelig brøk, og dens værdi er mindre end 1, så den skal ikke omskrives til et blandet tal.


Svar #10
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Så jeg kan nøjes med at skrive = 11/15? jeg forstå ikke helt, hvad der menes med at dens værdi er mindre end 1, kan du uddybe lidt? 

PÅ forhånd tak 


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, resultatet er 11/15 . Brøkens værdi er mindre end 1 (tælleren er mindre end nævneren). Som nævnt i #1 skriver man undertiden brøker, hvis værdi er større end 1, som et blandet tal, dvs. som en sum af et helt tal og en brøk, hvis værdi er mindre end 1.


Svar #12
12. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Hvad vil det sige (undertiden brøker) undskyld, men vil gerne forstå det hele :) 


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

"Undertiden" er et adverbium, der på dansk også betyder "af og til".


Svar #14
14. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Nu sidder jeg med opgaver, hvis resultat også skal angives som en uforkortlig brøk. men både tæller samt nævner er forskellige. 

5/7+4/3. Findes der ikke en regneregel /huskeregel/ metode, som er let at huske og have med at gøre, når det gælder uforkortlig brøker.. 

PÅ forhånd tusind tak 


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Læs forklaringen igen i #5. Man skal forlænge hver af brøkerne, så de forlængede brøker får samme nævner.


Svar #16
14. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Det er jeg inde i, - Men forstår stadig ikke hvordan man ved hvilket tal man skal forlænge med.

Fx. 5/7 + 4/3 jeg forstår ikke, hvordan jeg kommer frem til, hvad jeg skal forlænge med

På forhånd tusind tak.  


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Som fællesnævner for to brøker med nævnerne 7 og 3 kan man benytte 7·3 = 21 . Den første brøk skal derfor forlænges med 3, og den anden brøk med 7, som det også blev forklaret i #5.

Den mindste fællesnævner for en række brøker er det mindste hele tal, som alle brøkernes nævnere går op i. Man kan altid bruge produktet af alle brøkernes nævnere som fællesnævner, men det vil ikke nødvendigvis være den mindste fællesnævner.


Svar #18
14. august 2014 af annahansen2 (Slettet)

Som jeg kan forstå og læse mig frem til skal forlænger man en brøk ved at gange tæller og nævner med samme tal. Du siger nu at jeg skal forlænge den første brøk med 3 og den anden 7, derfor forstår jeg det ikke, da det jo ikke er samme tal - jeg ganger med ... :(

HVis vi ser på 5/7 og 4/3 går deres nævner op i 21, skal jeg så forlænge med 21? 


Brugbart svar (1)

Svar #19
14. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Den første brøk har nævneren 7 og den anden brøk har nævneren 3.

Man forlænger den første brøk med 3, så den forlængede brøk får nævneren 21. Det ændrer ikke på værdien af den første brøk.

Man forlænger den anden brøk med 7, så den forlængede brøk får nævneren 21. Det ændrer ikke på værdien af den anden brøk.

Man har nu to brøker med den samme nævner, 21. De to brøker kan nu sættes på fælles brøkstreg ved at addere de forlængede tællere.

        \frac{5}{7}+\frac{4}{3}=\frac{5\cdot 3}{7\cdot 3}+\frac{4\cdot 7}{3\cdot 7}=\frac{15}{21}+\frac{28}{21}=\frac{15+28}{21}=\frac{43}{21}


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man skal ikke forlænge de forskellige brøker med det samme tal. Man skal forlænge hver brøk med et passende tal, således at alle de forlængede brøker får samme nævner.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.