Matematik

Reducering af: a^3/a^2 ∙a^7-3∙√b^2

24. august 2014 af DitteNE (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan udregner jeg følgende ligning:

a3/a2 * a7 - 3 * √b2 =


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2014 af Therk

\frac{a^3}{a^2} \cdot a^7 -3\sqrt{b^2} = \frac{a\cdot a^2}{a^2}\cdot a^7 - 3b

Kan du selv færdiggøre stykket?


Svar #2
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Ja, tror nogenlunde jeg forstår det. Men hvorfor opdeler du brøkens tæller som du gør? Altså opdeler den fra a3 til a * a2

Og hvordan har du fået 3 * √b2 til 3b? 

Bare lige for at være helt sikker på, at jeg forstår det korrekt. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2014 af Therk

Ved at opdele brøken, skulle du gerne kunne se, at nogle af tingene går ud med hinanden.

Kvadratroden af et tal, x, giver det tal, y, som ganget med sig selv giver x. Eksempelvis er

\sqrt{25} = 5

fordi

25 = 5^2.

Ud fra eksemplet er det muligvis nemmere at se hvorfor:

\sqrt{5^2} = \sqrt{25} = 5.

Bemærk i øvrigt, at det er derfor din lommeregner giver "ERROR", hvis du prøver at tage kvadratroden af et negativt tal - der findes ikke noget (reelt) tal, som ganget med sig selv giver negativt. (Huskeregel: "+ * + = +" og "- * - = +")

Hvad får du din endelige reducering til?


Svar #4
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Nååår okay, nu giver det lige pludselig perfekt mening for mig.

Beklager hvis det er helt hen i vejret, men jeg får den endelige reducering til: a- 3b


Svar #5
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Har prøvet igen og fået det til følgende: 7a - 3b = 4ab?? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2014 af Therk

Hovsa. Du var meget tæt på at have det rigtigt i #4, men #5 kludrer du helt rundt i det og er kommet frem til noget værre sludder. Hvad er

a \cdot \frac{a^2}{a^2} \cdot a^7 =?

Da har du næsten svaret, netop fordi

\frac{a^3}{a^2} \cdot a^7 -3 \sqrt{b^2} = \frac{a\cdot \color{red}a^2}{\color{red}a^2} \cdot a^7 - 3b = a \cdot \frac{\color{red}a^2}{\color{red}a^2} \cdot a^7 - 3b.

Så hvad kommer du frem til?


Svar #7
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Udligner a2/a2 ikke bare hinanden, så der kommer til at stå: a * a7 - 3b? 

Og kan man ikke reducere det til: a7 - 3b?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2014 af Therk

#7

Udligner a2/a2 ikke bare hinanden, så der kommer til at stå: a * a7 - 3b?  a)

Og kan man ikke reducere det til: a7 - 3b?  b)

a) Jo.

b) Arh. Igen: Tæt på; du kommer til at fjerne et a. Husk at a7 = a·a·a·a·a·a·a, så

a\cdot a^7 =?


Svar #9
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

= a8?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2014 af Therk

Så dit endelige svar på opgaven er: ?


Svar #11
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Okay nu prøver jeg lykken, mit endelige svar er: a8 - 3b 


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2014 af Therk

Der er da ingen "prøve lykken" i at have (forhåbentlig) forstået opgaven og svaret rigtigt. :)


Svar #13
24. august 2014 af DitteNE (Slettet)

Fedt! Er overrasket over, at jeg rent faktisk HAR forstået opgaven, tusinde tak for hjælpen!!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. august 2014 af Therk

En sand fornøjelse.


Skriv et svar til: Reducering af: a^3/a^2 ∙a^7-3∙√b^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.