Matematik

vektorer

28. september 2014 af paaske1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er allerede gået i stå i delopgave a i denne opgave. Hvis nogle dygtige mennesker vil hælpe vil det betyde en del.Screen Shot 2014-09-28 at 03.16.09.png


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Punktet B ligger på den positive del af x-aksen i afstanden 15m fra A (origo) , så man har

        B(15 ; 0 ; 0)

Trekant ABC er en ligesidet trekant, og C ligger i (xy)-planen med positiv y-koordinat. Punktet C har derfor x-koordinaten 15/2 , z-kooridnaten 0, og y-koordinaten bestemt, så |AC| = |BC| = 15, dvs. y = 15·(√3)/2 .


Svar #2
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

hvor er x-koordinaten i punkt C 15/2?


Svar #3
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

Arhh, tror jeg har forstpet det nu.


Svar #4
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

Nu har jeg måske et mindre intelligent spørgsmål, men hvordan ved du at y-koordinaten er lig med 15(√3/2). Jeg ved godt at man kommer frem til samme resultat ved at benytte pyragoras, hvor √(|BC|2 - |AC/2|2) = √(152 - 7,52), men hvor er det netop y-koordinaten?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

y-koordinaten for punktet B er lig med længden af højden i en en ligesidet trekant med sidelængden 15.


Svar #6
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

mener du højden af C, hvis det ikke er tilfældet hvorstår jeg det ikke?

Havde troet at y-koordinaten var lig med længden af fra x-aksen til punkt C.


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, jeg mener højden i den ligesidede trekant ABC. Jeg ved ikke, hvad du mener med højden af C.

Ja, det er korrekt, hvad du skriver om y-koordinaten. Afstanden fra punkt C til x-aksen er jo netop længden af højden i trekant ABC.


Svar #8
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

Mange tak, så har jeg fået styr på det. I spm. d tror jeg jeg skal bruge parameterfremstillingen fra spm. b, men ved ikke helt hvordan. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. september 2014 af kieslich (Slettet)

Du ved at |BD| = 15. BE parameterfremstilling OP = OB +t*BE

OD = OB + 15/|BE| *BE


Svar #10
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

Forstår ikke den sidste del, altså

OD = OB + 15/|BE| * BE


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. september 2014 af kieslich (Slettet)

man sætter t = 15/|BE|

Eller Man starter i B (OB)  (Kan ikke lide at have punkter og vektorer i samme ligning. OB har samme koordinater som B)

BE/|BE| er en vektor med længde 1 som peger fra B mod D. siden BD er 15, så tager man 15 af dem kommer man fra B til D:   D = B + 15*BE/|BE|

samme som at sige at BD = 15*BE/|BE|


Svar #12
28. september 2014 af paaske1 (Slettet)

Arh, okay. Mange tak, det med enhedsvektoren havde jeg overhovedet ikke tænkt over.


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Eftersom punktet E kun er givet med tilnærmede koordinater, vil fremgangsmåden i #9 give tilnærmede værdier for koordinatsættet for punktet D.

Punktet D ligger i afstanden 15 fra punkterne A, B og C. Punktet D er derfor det ene af de to skæringspunkter mellem kuglerne med radius 15 og med centrum i hhv. A, B og C. Koordinatsættet for punktet D kan derfor bestemmes som løsningen (x,y,z) til ligningssystemet

        I:     x2 + y2 + z2 = 152
        II:   (x-15)2 + y2 + z2 = 152
        III:  (x-7,5)2 + (y-7,5·√3)2 + z2 = 152
        z > 0 .

Trækker man Lign II fra Lign I får man

          x2 - (x-15)2 = 0 , dvs.
          (2x - 15)·15 = 0 , dvs.
          x = 15/2 = 7,5 .

Trækker man Lign III fra Lign I får man

          x2 - (x-7,5)2 + y2 - (y-7,5·√3)2 = 0, dvs.
          7,52 + (2y-7,5·√3)·7,5·√3 = 0, dvs.
          2y - 7,5·√3 = -7,5/√3 , så
          y = 7,5/√3 .

Heraf findes så

          z2 = 152 - x2 - y2 = 152 - 7,52 - 7,52/3 = 152 - (4/3)·7,52 = 152 - 152/3 = (2/3)·152 = 150 , dvs.

          z = 5·√6 .


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.