Fysik

Betydende cifre

30. september 2014 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har ikke helt forstået det med betydende cifre i fysik og generelt.

Hvis jeg nu har oplysningerne 

m = 13,0 kg

T = 94 N

Friktionskoefficient = 0,40 

Er det så den med mindst betydende cifre med skal gå efter, når man angiver resultat eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2014 af hesch (Slettet)

Manøvren går ikke ud på at tælle cifre, men at se på tallenes nøjagtighed.

Tallet 0,40 ( to betydende cifre ) kender du med 2,5% nøjagtighed.

Et tal 0,10 ( to betydende cifre ) kender du med 10% nøjagtighed.

At sidde og tælle betydende cifre er i virkeligheden "børnesnak".

Ganger du dine værdier sammen, får du resultatet 488,8 , hvilket så har en nøjagtighed på ≈ 0,02%, så dette resultats nøjagtighed står ikke i rimeligt forhold til nøjagtigheden på værdien 0,40. Derfor bør du runde resultatet af ved: Resultat = 49*101 ( 2% nøjagtighed ).

Så læg alle disse "ciffertællefingre" til side, og se på nøjagtigheden i stedet.


Svar #2
30. september 2014 af UK343 (Slettet)

Men har fået af vide, at det er meget vigtig, at have de betydende cifre, når man skal angive et resultat

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Selvfølgelig er det det.

Med et større antal betydende cifre, får du mindre unøjagtighed, og vica versa. Så på den måde er der en sammenhæng mellem antal cifre og nøjagtigheden.  Blot skriver jeg i  #1, at det basale i problematikken er nøjagtigheden, ikke antallet af betydende cifre.  "Antal cifre" er blot en populistisk omskrivning af det, at opnå en rimelig nøjagtighed.

Se nu på talvædierne: 0,98 og 0,11.  Begge med to betydende cifre, men med en faktor ≈ 10 til forskel i nøjagtighed. Du gange/dividere disse værdier, og kan finde et resultat. Dette resultats nøjagtighed skal omtrentligt modsvare nøjagtigheden af den mindst nøjagtige værdi, her værdien 0,11.

Tag en fornuftig snak med din underviser omkring dette.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2014 af SuneChr

Man har
0,395 ≤ 0,40 < 0,405    så  0,40 afrundet kan være ethvert tal i intervallet.
12,95 ≤ 13,0 < 13,05    så  13,0 afrundet kan være ethvert tal i intervallet.
93,5 ≤ 94 < 94,5           så  94 afrundet kan være ethvert tal i intervallet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2014 af SuneChr

# 4  fortsat
Lad os nu, for nemheds skyld, sige, at vores resultat er produktet af de tre nævnte afrundede tal.
Produktet p vil da være så usikkert, at det kan antage en hvilken som helst værdi i intervallet
478,27... ≤ p < 499,45...


Skriv et svar til: Betydende cifre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.