Matematik

Kontinuitet

07. oktober 2014 af telgård (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Goddag. Hvordan kan jeg vise dette:

Lad s betegne den funktion, der er givet ved 

s(x)=\left\{\begin{matrix} 0\ \textup{naar x er rational } & \\ 2x\ \textup{naar x er irrational }& \end{matrix}\right.

Vis, at s er kontinuert i punktet 0, men ikke i noget andet punkt


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2014 af peter lind

s(0) = 0. Vis at du til et vilkårlig valgt ε>0 kan finde et δ>0 så |x|<δ =>  |s(x)| < ε. En hjælp kan være at f(x) = 0 og g(x) = 2x begge er kontinuerte i 0

Vælg et punkt x≠0 og vis at ligegyldig hvor lille ε du vælger. vil der altid være x værdier, der giver større afvigelser en ε. Del op efter om x er rational eller irrational


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt definitionen for kontinuitet i et punkt x0 .

Der gælder, at s(0) = 0 , og at |s(x) ≤ 2|x| for alle x .

For x0 = 0 , har vi

        |s(x) - s(0)| = |s(x) - 0| = |s(x) ≤ 2|x| .

For ethvert ε > 0 kan vi da vælge δ = ε/2 , hvilket viser kontinuitet i 0.


Svar #3
07. oktober 2014 af telgård (Slettet)

Tak for jeres hurtige svar.

Peter Lind, du skriver "[...] vil der altid være x værdier, der giver større afvigelser en ε."

Mener du, at der altid vil være x værdier, hvis funktionsværdi vil give større afvigelser end ε ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Definitionen for, at funktionen s(x) er kontinuert i x0 er

        ∀ ε > 0 ∃ δ > 0 ∀ x ∈ ωδ(x0) :  |s(x) - s(x0)| < ε

hvor ωδ(x0) er intervallet ]x0-δ ; x0+δ[ .

Definitionen for, at s(x) ikke er kontinuert i x0 er da

        ∃ ε > 0 ∀ δ > 0 ∃ x ∈ ωδ(x0) : |s(x) - s(x0)| ≥ ε


Skriv et svar til: Kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.