Kemi

Syre-base

08. oktober 2014 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En mættet opløsning af benzoesyre i vand ved 25 grader celcius indeholder 3,4 g C6H5COOH pr. liter.

a) Vis, at i den mættede opløsning har benzoesyre en koncentration på 0,0278 M.

b) Beregn pH i den mættede benzoesyreopløsning. pKs = 4,19

Til 400 mL af den mættede benzoesyreopløsning sættes nu NaOH(s) indtil al syren netop er forbrugt (ækvivalenspunktet er nået).

c) Opskriv et reaktionsskema for den proces, der finder sted.

d) Beregn, hvor mange gram NaOH der forbruges ved processen.

e) Beregn pH i den dannede opløsning. Der kan ses bort fra ændringer i rumfanget ved tilsætning af NaOH.

Disse 400 mL opløsning (fra spørgsmål e) blandes nu med 600 mL af den oprindelige, mættede benzoesyreopløsning.

f) Beregn pH i denne pufferopløsning.

Mine bud)

a) C = 0,0278 mol/L

b) pH = 2,87

c) C6H5COOH(aq) + NaOH(s) --> C6H5COONa(aq) + H2O(l)

d) ?

e) ?

f) ?

Nogen som vil hjælpe mig med opg. d, e og f?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af mathon

d)
          der forbruges
                                   n(NaOH) = n(C6H5COOH) = (0,400 L) · (0,0278 mol/L) = 0,01112 mol
          beregn masen heraf.


Svar #2
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Jeg får massen til 0,4 g


Svar #3
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Men jeg er i tvivl om opgave e og f


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2014 af mathon

e)
         Opløsningen indeholder 0,01112 mol C6H5COO- (svag base) i 400 mL.

         [C6H5COO- ] = (0,01112 mol) / (0,400 L) = 0,0278 M

         pH = 7 + (1/2)•(pK_s + log(cb))


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2014 af mathon

f)
     Den nye blanding udgør en puffer  C6H5COOH/C6H5COO-

     med
                    pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )=4,19+\log\left ( \frac{0,01112}{0,01668} \right )


Svar #6
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Mathon: Faktisk vil opløsningen i e) jo være en buffer?
Jeg ved godt, at spørgsmålet i e) henviser til, at man skal beregne pH i opløsningen uden at tage højde for venstre side af reaktionen, men principielt er det vel en buffer?

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2014 af Hippocampus (Slettet)

Min fejl. Jeg havde ikke set, der stod "til syren er forbrugt."

Skriv et svar til: Syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.