Matematik

Bestm koordinatsæt

16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Hvis jeg har en forkrift: f(x)= x^3 

Jeg ved at der er en tangent som skærer punktet  P(b,b^3) på grafen. 
Men derudover. skærer tangenten også i punktet Q. 
Hertil skal jeg finde koordinatsættet for Q, og samtidig skal jeg vise at tangenten til grafen for f gennem Q har en hældning 4 gang tangenthældningen... 

Jeg kender tangentens ligning: y = f(x0) + f' (x0) ( x-x0) 

jeg finder tangenten, som skærer i punktet p(b,b^3) 

y = b^3 + 3bx^2  - 3b^3 

Hvordan finder jeg så koordinattet til punktet Q?

Det ville være fedt, hvis jeg kunne få et hint og ikke bare svaret. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis tangenten y = 3b2x - 2b3   skærer grafen for f(x) = x3 i et andet punkt skal der for det andet skæringspunkts x-koordinat gælde

        3b2x - 2b3 = x3

dvs.

        x3 - 3b2x + 2b3 = 0 .

Da x = b er en rod i polynomiet på venstre side, er (x-b) en divisor i dette polynomium, så vi har

        (x2 + bx - 2b2)·(x-b) = 0

eller

        (x + 2b)·(x - b)2 = 0 .


Svar #2
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Mange tak! det forstår jeg godt. 
men når jeg selv skal løse den, har jeg problmer med at finde frem til  (x2 + bx - 2b2) ud af den blå luft. 
Er der en formel for dette, når man kender divisoren?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2. Man foretager polynomiers division.

Svar #4
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

#3  TAk. Et andet spørgsmål.. Hvordan Ved man at x = b er en rod i venstre side? Hvordan kom du frem til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det følger jo af, at røringspunktet (b , f(b)) ligger på tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

I stedet for at foretage polynomiers division, kan man bestemme kvotientpolynomiet ved at foretage divisionsprøven:

         (Ax2 + Bx + C)·(x-b) = x3 - 3b2x + 2b3

Ved udregning af venstresiden får man ligninger til bestemmelse af A, B og C:

        A = 1

        -b·A2 + B = 0

        -b·B + C = -3b2

        -b·C = 2b3 ,

hvoraf man så let ser, at

        A = 1 , B = b , C = -2b2 .


Svar #7
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Jeg kan stadig ikke få den til at gå op, når jeg anvender polynomiernes division..

Jeg har   x3 - 3b2x + 2b3 : (x-b) 

Jeg tager det første led: x^3 ( x-b) = x^4 - x^3b??? Det kan jeg ikke trække fra, da intet er opløftet i 4.??

En anden ting, hvordan får du det til dette. når du sætter den lig 0:  x^33 - 3b^2x + 2b^3 = 0 .
Burde det ikke være  - x^3 + 3b^2x + 2b^3 = 0, eftersom du trækker x^3 fra begge sider?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal dividere x3 med (x-b), ikke gange det med (x-b)

         x3 - 3b2x + 2b3   :   x-b   =   x2  +bx -2b2
         x3 - bx2
         --------------------
         bx2 -3b2x + 2b3
         bx2 -b2x
         ---------------
        -2b2x + 2b3
        -2b2x + 2b3
        ----------------
        0

Dit sidste afsnit giver ingen mening.


Svar #9
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Ah.. men dividerer du så med HELE (x-b) eller kun én af faktorne?

x op i x^3 er x3 , men x op i -b?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Sæt dig ind i, hvordan man foretager polynomiers division. Forat finde det løbende bidrag til kvotienten dividerer man den største eksponent i divisoren (x-b) op i den største eksponent i den løbende rest. Man ganger så hele divisoren med det løbende bidrag til kvotienten og trækker fra.

x op i x3 er x2, ikke x3 . Sæt dig ind i de almindelige regneregler for eksponenter.

Alternativt kan man benytte fremgangsmåden i #6.


Svar #11
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Sorry, min fejl.. Skulle have sat mig bedre ind i det.. Har fumlet lidt med det, og kan ikke se hvordan du får det sidste led til - 2bx^2.. ( det er fortegnet jeg undrer mig over)... Har regnet frem og tilbage, men kan ikke se hvorfor.


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man trækker (bx2 -b2x) fra (bx2 -3b2x + 2b3), altså

        (bx2 -3b2x + 2b3) - (bx2 -b2x) = bx2 -3b2x + 2b3 - bx2 +b2x = -2b2x + 2b3 .


Svar #13
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Skal det forresten ikke   være minus i stedet for plus her  (x 2b)·(x - b)2 = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det skal det ikke.

        x2 + bx -2b2 = (x + 2b)·(x - b)


Svar #15
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Hmm når.. øv, så er det en forkert måde jeg er kommet frem til det på...  

hvordan kommer du frem til:       (x + 2b)·(x - b)2 = 0 .

Kan godt se det giver mening ved at tjekke efter, men sådan lige på stående fod, hvad gør du helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ved at faktorisere kvotientpolynomiet x2 + bx -2b2 som vist i #14. Beregn rødderne i 2.-gradspolynomiet, hvis du ikke kan se det ved hovedregning.


Svar #17
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Kan godt se du har faktoriseret det.. mere spørgsmålet, hvordan man lige kan se, at den skal sættes i 2. : (x-a)^2 

tror det er det som forvirrer


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det kommer jo af den samlede faktorisering

        x3 - 3b2x + 2b3 = (x2 + bx - 2b2)·(x - b) = (x + 2b)·(x - b)·(x - b)

                                = (x + 2b)·(x - b)2


Svar #19
16. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Arrrrh,, tror der er noget som glipper her..  Pokkers :( 

x^2 + bx -bx^2 : (x-b)  = x- 2bx
-(x^2 + bx) +ax -bx^2 
-(2 bx +2b^2) - bx^2 
b^2 ????


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Jeg forstår ikke, hvad du laver her. Hvad har det med det ovenstående at gøre?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 41 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.