Matematik

Ligningssystemer indeholdende ukendte koefficienter

16. oktober 2014 af fred27 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Bestem for enhver værdi af a samtlige reele løsniger for ligningssytemet:
 

x1-a*x2-x3=0
x1+x2+a*x3=0
a*x1-x2+x3=0

Jeg kan ikke helt regne ud hvordan jeg skal gribe denne opgave an. Nogen der giver et hint?

Jeg har opskrevet ligningssystemet i en totalmatrix og Gauss-jordan elimineret, hvor efter jeg har aflæst løsningen til 0-vektoren?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2014 af peter lind

"Gauss-jordan elimineret, hvor efter jeg har aflæst løsningen til 0-vektoren "

Det er lige det du skal så hvad er problemet ?


Svar #2
16. oktober 2014 af fred27 (Slettet)

Undskyld det er mig der ikke har forklaret det ordenligt.

I den forgående opgave skulle jeg sætte a=1 og løse ligningssystemet. Det var der jeg fik 0-vektoren.
Den løsning ved jeg så ikke om jeg kan bruge til noget i denne her opgave..
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. oktober 2014 af peter lind

Du skal stadig lave en Gauss-Jordan elimination. Din matrix og resultatet vil bare indeholde a. Det nærliggende at gøre er:

1. Træk den første ligning fra den anden

2. Træk a* den første ligning fra den tredje ligning


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2014 af Ibox (Slettet)

--> Sorry jeg lige springer på her... :)
Hej Peter

Når jeg får den på endelig trappeform får jeg den uden "a" ?
og så resultatet = nulvektoren.. Alt sammen vha. fantastiske Maple ;-)
Du skriver: resultatet vil indeholde a? - hvilket er forståeligt nok da det er samtlige løsninger, men jeg får det ikke, hvad filen er det jeg gør galt ? Altså min totalmatrix indeholder a, men Maple eliminerer den bare...

Mvh.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2014 af peter lind

Der er i princippet ikke noget i vejen for at a går ud af beregningerne. Det gør den bare ikke i dette tilfælde.

Hvis du trækker den første ligning fra den anden får du (a+1)x2+(a+1)x3 = 0. Hvis a+1≠0 kan du forkorte med a+1, hvilket giver x2+x3 = 0. Hvis der i den tredje ligning havde stået ax1+x2+x3=0 . De to sidste led bliver så  0 og så vil x1 også være 0 for a≠0. Har du skrevet ligningerne rigtig op ?


Skriv et svar til: Ligningssystemer indeholdende ukendte koefficienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.