Kemi

Hjælp, det kemi

13. november 2014 af miljoi - Niveau: B-niveau

opgaven lyder:

En hvidvin er tilsat SO2 som konserveringsmiddel. for at bestemme SO2-koncentrationen udtages 200ml af vinen, og der tilsættes fortyndet svovlsyre. Herefter titreres der med en 0,0208M KMnO4-opløsningen

Til titreringen blev anvendt 9,10mL af KMnO4-opløsningen

a) beregn den formelle koncentration af SO2 i vinen, idet resultatet angives i mg/L

I stedet for SO2 anvendes ofte natriumsulfit som konserveringsmiddel i vin

b)Beregn masse af den mængde natriumsulfit, der skal tilsættes pr.liter vin for at opnå et S-indhold af samme størrelse som i den undersøgte vin. 
Sammenhold dine resultater med positivlistens angivelser


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

a)

Reaktionen er 2KMnO4 + 5SO2 + 2H2O → 2MnSO4 + 2KHSO4 + H2SO4. 

De reagerer i forholdet 2:5, stofmængden af KMnO4 er 

(0.208e-1*9.10)*10^(-3)*mol=0.0001893 mol

Den kan divideres med 2 og ganges med 5 for at finde stofmængden af SO2

5*(0.0001893e*(1/2))=0.0004740 mol

Herefter skal du omregne til mg med n=m/M og molarmassen, og huske at volumen er 200mL

b)

De reagerer stadig i forholdet 2:5, forskellen er blot et ekstra oxygen med en masse på 16g/mol. Du benytter antal molekyler fra opgave a), altså stofmængden på 0.0004740mol, og finde massen ud fra molarmassen af SO3(svovl har en masse på 32.1g/mol)


Skriv et svar til: Hjælp, det kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.